Belföld

Megcsúsztak a felújítással, visszakéri Szentendrétől a támogatást a turisztikai ügynökség

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Szentendre a Postás szabadstrand fejlesztésére 29,8 millió forint vissza nem térítendő turisztikai támogatást nyert el tavaly decemberben a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ). Az önkormányzat szerint rajtuk kívül álló okok miatt nem tudták időre befejezni a projektet, ezért határidő-hosszabbítási kérelmet nyújtottak be, de a Magyar Turisztikai Ügynökség formai hibákra hivatkozva elutasította az önkormányzat kérelmét, és a teljes fejlesztési összeget visszakéri.

Kamerarendszer kiépítése, stéghosszabbítás és zuhanyfelújítás – többek között ezekre a fejlesztésekre kapott támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) Szentendre tavaly decemberben. El is kezdték a terveztetést, de hamar kérdésessé vált, hogy kapnak-e egyáltalán strandnyitási engedélyt – erről beszélt a 24.hu-nak a város alpolgármestere Pilis Dániel. 

Ezt az engedélyt minden évben ki kell kérniük, a strandszezon előtt rendre meg is érkezik, idén viszont nem ment ilyen könnyen a folyamat. Évek óta probléma ugyanis, hogy néha kiömlik a fekália Szentendrénél, ilyenkor gyorsan le is zárják a strandot.

Az önkormányzat az év elején hónapokon keresztül levelezett az Nemzeti Népegészségügyi Központtal, majd megszakadt ez a folyamat. Csak telefonon értük el őket, végül április környékén azt mondták, hogy valószínűleg megkapjuk az engedélyt júniusban. Viszont a strandfejlesztési projektet jegeltük, hiszen minden bizonytalanná vált

– nyilatkozta az alpolgármester. Később viszont folytatták a tervezést és a kivitelezést, elmondása szerint néhány fejlesztéssel el is készültek. Hozzátette, hogy a csúszást még a május 31-ei határidő előtt jelezték az MTÜ-nek, és beadták a határidő-hosszabbítási kérelmet a fenti okokra és a járványhelyzetre hivatkozva.

Az önkormányzat november 15-ig tartó határidő-hosszabbítást kért, de a kérelmet az MTÜ elutasította. 

Marjai János / 24.hu A Postás strand

Formai hibára hivatkoztak, érdemi vizsgálat nélkül utasították vissza kérelmünket – mondta Pilis Dániel. Az alpolgármester azt is megjegyezte, hogy az MTÜ évekkel ezelőtt már megítélt egy több milliárdos turisztikai fejlesztést Szentendrének, 2020-ban viszont „mondva csinált okokra hivatkozva” visszavonta a támogatást a választás után.

Kapcsolódó
Nem jönnek az ígért állami pénzek, le kellett zárni a szentendrei belváros egy részét
Szentendre Váccal együtt próbálkozik a Magyar Turisztikai Ügynökség lelkére hatni, hogy utalja el az ellenzék győzelme előtt megítélt költségvetési támogatásokat, mert lassan összedőlnek a történelmi épületeik.

Pilis szerint a turisztikai támogatási rendszer abból a szempontból erősen aggályos, hogy „a kormány úgy vonhat el korábban elnyert fejlesztési pénzeket, hogy ezt igazából nem kell megindokolni”.

Formai dolgokra hivatkoznak, és sarokba kényszerítik az önkormányzatot

– nyilatkozta az alpolgármester.

Kerestük a Magyar Turisztikai Ügynökséget is a támogatás visszahívásával kapcsolatban. Az MTÜ válaszában azt írta, hogy a pályázati kiírás szerint a megvalósítási határidő 2021. május 31-én lejárt, de a fejlesztést még csak el sem kezdte a város, ezért a támogatói jogviszony megszüntetését kezdeményezték. Hozzátették, hogy a szentendrei önkormányzat a Kisfaludy Strandfejlesztési Program pályázatai során összesen 144,7 millió forint támogatásban részesült, amelyből 114,9 millió forintot a Postás Strand fejlesztésére egy korábbi fejlesztési ütemben már felhasznált és lezárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik