Belföld

Kövér László kitart Szabó Tímea 9,7 millió forintos büntetése mellett

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI
A fideszes házelnök benyújtotta határozati javaslatát.

Kövér László azért büntette meg a Párbeszéd frakcióvezetőjét, mert az Országgyűlés június 15-i ülésnapján a napirend előtti felszólalására reagáló Dömötör Csaba parlamenti államtitkár hozzászólása közben kiterített egy molinót, amelyen vörös körben a ,,FIDESZ” felirat, fölötte a Kínai Népköztársaság zászlajában található csillagok szerepeltek.

A fideszes házelnök ezért június 30-án Szabó Tímea tiszteletdíját négyhavi összeggel, 9 686 400 forinttal csökkentette. 

Határozati javaslatot azért kellett benyújtania, mert Szabó Tímea a Mentelmi bizottságtól, majd az Országgyűléstől kérte büntetése hatályon kívül helyezését.

Kövér László hosszan magyarázza, miért tartja továbbra is jogosnak az ellenzéki politikus megbüntetését. Érvelése szerint Szabó Tímea visszaeső,

vele szemben az Országgyűlés jelenlegi ciklusában nem először kell szankciót alkalmazni a házszabályi rendelkezéseket sértő cselekménye miatt.

A Mentelmi bizottság ülésén Szabó Tímea a szankciót önkényesnek, jogszerűtlennek, megalapozatlannak nevezte, ahogy a mértékét is, de kérelmét – 3 igen, 3 nem szavazattal – elutasították, ezért kérte szeptember 27-én a házelnöki döntés hatályon kívül helyezését már az Országgyűléstől.

Kövér László emlékeztetett rá, határozati javaslatáról az Országgyűlés vita nélkül dönt, hatályában fenntarthatja vagy hatályon kívül helyezheti döntését. Ha megerősíti, akkor Szabó Tímea tiszteletdíja az általa megállapított mértékben csökken.

Kapcsolódó
Szabó Tímea kínai zászlóvá alakított, vörös Fidesz-logót akasztott ki a parlamentben
„Nem a melegek veszélyesek a gyerekekre, hanem maguk” – üzente a fideszeseknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik