Belföld

Tagadják Posta Imréék az állam elleni bűncselekményeket, letartóztatták őket

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Letartóztatta az emberölés előkészületével és állam elleni bűncselekménnyel gyanúsított radikális magyar csoportosulásnak a két vezetőjét a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája, közölte megkeresésünkre a Fővárosi Törvényszék szóvivője.

Szabó József elmondta, hogy a bíróság szökés, elrejtőzés, és bizonyítás megnehezítésének mellett az előkészületben maradt cselekmények megakadályozása érdekében rendelte el az őrizetben lévő két férfi letartóztatását.

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy az első kihallgatása során egyik gyanúsított sem tett vallomást, a folytatólagos kihallgatás során azonban mind a ketten érdemi vallomást tettek.

Egyikük mindkét gyanúsítás ellen panasszal élt, a másikuk pedig csak az állam elleni bűncselekmény közlése miatt tett panaszt. A panaszt a Központi Nyomozó Főügyészség bírálja el.

– mondta Kovács.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Posta Imréék létrehozták az úgynevezett Magyarok Felelős Nemzeti Kormánya nevű, az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló szervezetet, egyiküket bírói hatalommal ruházták fel, míg a másik gyanúsított feladata a végrehajtói hatalom megszervezése volt.

Egy új „alkotmányt” is megfogalmaztak, melynek egyik pontja szerint a társadalom minden tagjának: „mindazzal szemben, aki vagy ami megsérti az alkotmányos alapelvek előző pontokban megfogalmazott értékrendjét, joga és kötelessége a hűtlenség vádja nélkül akár élete árán is ellentmondani és ellenállni.”

A gyanúsítottak részben nyílt, részben konspirált tagságú szervezetet működtettek, amelynek közösségi médiában történő megjelenítéséről gondoskodtak. A gyanúsítottak – az antiszemita nézeteik hangoztatása mellett – az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására konkrét intézkedéseket tettek, amikor tagságukat a gyűlésükön és az interneten keresztül közéleti szereplők megölésére hívták fel. Az ügyben eljáró nyomozási bíró egyetértett az ügyészség indítványával és letartóztatta Posta Imrééket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik