Belföld

Nézőpont: A gyurcsányozás semlegesítette az ellenzéki előválasztást

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A kormányközeli intézet szerint nagyjából 700 ezer embert mozgósított az ellenzék, de a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! bejött a Fidesznek.

Az ellenzéki előválasztási kampány és a Fidesz aláírásgyűjtése a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! petíciójához azonos hatással járt. Szeptemberben csak a hibahatáron belül változott a két nagy  politikai tábor közötti különbség – írja a Nézőpont Intézet, amely  nagyjából 700 ezerre teszi az ellenzéki előválasztáson résztvevők  számát.

A kormányközeli intézet szerint az ellenzéki mozgósító kampányt a Fidesz petíciója hatásában kiegyenlítette, a két tábor elszántabb lett, de köztük a versenyhelyzet nem változott.

Kapcsolódó
„Nehogy már a Stop Gyurcsány, Stop Karácsony! több aláírást szerezzen”
Az ellenzéki előválasztás első fordulójának lezárása előtt két nappal már több mint 500 ezren voksoltak a jelöltekre. Megkérdeztük a pultoknál sorban állókat, miért érezték fontosnak, hogy ikszeljenek.

A Fidesz „most vasárnap” a biztos szavazóktól 53, az ellenzék 45 százalékot kapna, ami a kormánypártnak mintegy 120 mandátumot jelentene. Az egyéb pártra szavazóknál konkrét pártnevet csak 2 százalék jelölt meg preferenciaként, ami a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt aktuális gyengeségét mutatja – írják.

 

A Nézőpont Intézet szerint a Fidesz előnye július óta növekszik, de csak hibahatáron belül, a Gyurcsány Ferenc személyére fókuszáló kampány mégis működik, mert a Fidesz-tábort egyben tartja, a kormánykritikusokét pedig megosztja.

Módszertan

A Nézőpont Intézet kutatása szeptember 20. és 21. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. Az a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus, iskolai végzettség szerint reprezentatív. 1000 fős mintánál, 95 százalékos megbízhatósági szintnél a mintavételi hiba 3,16 százalék.

Kapcsolódó
Závecz: Budapesten kétszer olyan erős az ellenzék, mint a Fidesz
Minél nagyobb egy település, annál ellenzékibb, mérték meg. A két lista majdnem ugyanakkora.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik