Belföld

Zivatarok miatt riasztást adtak ki – térképek

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS/24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS/24.HU
Felhőszakadásra is figyelmeztetnek. A fő veszélyforrást a villámlás jelenti, de szélerősödés, jégeső is előfordulhat Csak három megye ússza meg.

Hétfőn az északkeleti tájakon, délelőtt átmenetileg a Dél-Dunántúlon lehet naposabb az idő, máshol sok lesz a felhő. Az ország délnyugati kétharmadában többfelé valószínű zápor, zivatar, néhol akár tartósabban is eshet. A csapadék pontos térbeli eloszlása bizonytalan, de kisebb körzetekben jelentős eső is hullhat. Csak kevés helyen élénkül meg a keleties szél.

A hőmérséklet napközben többnyire 21-26 fok között alakul, a tartósabban csapadékos részeken pár fokkal hűvösebb, míg délkeleten, keleten enyhébb lehet az idő. Késő estére 14-19 fok közé hűl le a levegő – írja a Kiderül.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat három megye kivételével elsőfokú (citromsárga) figyelmeztetést adott ki zivatar, illetve felhőszakadás  veszélye miatt. Ezeken a területeken az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat és az rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

A zivatarveszély miatt már elsőfokú (citromsárga) riasztás is érvényes. (Az érintett járásokat egy  folyamatosan frissülő térképen lehet nyomon követni.)

Azt írták, hogy hétfő éjfélig eső, zápor mellett reggel főleg a Dél-Dunántúlon, Dunántúl keleti felében, Duna-Tisza közén, Dél-Alföldön fordulhat elő zivatar. Napközben az északkeleti országrész kivételével van esély zivatarokra. A lassan áthelyeződő intenzívebb gócokban lokálisan 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik