Belföld

Semjén Zsolt: Az ember antropológiájának meghatározó része a vadászszenvedély

MTI/Varga György
MTI/Varga György

A vadászat a történelem során még nem volt olyan kihívás előtt, mint a “mi korunkban”, amikor megkérdőjelezik a vadászat legitimitását, jogosságát, helyességét; a vadászat azonban az ember és a természet felől nézve is legitim – jelentette ki Semjén Zsolt az “Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon vasárnap Budapesten.

A távirati iroda tudósítása szerint a miniszterelnök-helyettes a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) 67. közgyűlésének megnyitóján a Hungexpón a vadászat legitimitását többi között azzal indokolta, hogy “az ember antropológiájának meghatározó része” az ősidőktől származó vadászszenvedélye, mint mondta, ennek mai megvalósulása a vadászati kultúra.

Semjén Zsolt szerint mindezek miatt

nem nekünk kell magyarázkodnunk a tekintetben, hogy miért vadászunk, az szorul magyarázatra, hogy miért tagadja meg valaki az őseinek az örökségét, és miért tekint előítéletesen a vadászokra és a vadászatra.

Kiemelte, sem agrárium, sem erdőgazdálkodás, sem valódi természetvédelem nem létezik fenntartható vadászat nélkül, amelyre egyúttal a mennyiségi és minőségi vadgazdálkodáshoz is szükség van.

Semjén Zsolt véleménye szerint ha ezeket az érveket a társadalomnak elmondják, akkor lesznek ugyan viták, de most van az a pillanat, amikor “defenzívából, offenzívába kell átmenni, mert ha ezt most nem tesszük meg, a gyerekeink és az unokáink már nem fognak vadászni”. Ez pedig  – mint fogalmazott – “az emberiség egyik nagy értékének és nagy hagyományának a pusztulását jelentené”.

A kiállításról szóló videónkat itt tekintheti meg:

Kapcsolódó
„Nagyon sok az újgazdag, akinek nem lenne szabad puskát adni a kezébe”
Elnéztünk a vadászati világkiállításra, megcsodáltuk az agancskaput, kiderítettük, hogy vegánoknak petrezselymes rizst tudnak kínálni, s találkoztunk Bayer Zsolttal is. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik