Belföld

Napi ötszáz forintos dugódíjat szorgalmaz a Levegő Munkacsoport

A Levegő Munkacsoport javaslata szerint ötszáz forintos napi úthasználati díjat kellene bevezetni  a Budapest területére belépő járművekre – írta meg több lap a civil szervezetre hivatkozva. Szerintük ez egy újfajta Budapest-matrica alkalmazásával lenne megvalósítható, amit a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. már működő kamerarendszerei ellenőrizhetnének.

Budapesten és környékén évente több mint háromezer ember korai halálát és mintegy hárommillió megbetegedést okoz a légszennyezés. A gépjármű-közlekedés okozta környezeti és egészségi károk becslések szerint meghaladhatják az évi ezermilliárd forintot. Olyan intézkedésre van szükség, amellyel gyors ütemben csökkenthetők ezek a súlyos veszteségek.

– írja indoklásként Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke a szervezet csütörtökön kiadott közleményében.

A civil szervezet közlekedési témafelelőse, Vargha Márton szerint egy ilyen díj már érdemben csökkentené a gépjárműforgalmat, javulna a levegő minősége, ugyanakkor a tömegközlekedésre sem hárulna elviselhetetlen többletteher. A tömegközlekedési bérlet havi árával nagyjából megegyező mértékű díj ráadásul elő tudná készíteni az általuk már évek óta javasolt kilométer- és szennyezésarányos városi útdíj bevezetését is – közölte Vargha Márton.

A civil szervezet a témában petíciót is indított. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a főváros vezetése készíttessen megvalósíthatósági tanulmányt a budapesti útdíj bevezetéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik