Belföld

Uniós oltalmat kapott a Madarasi birspálinka

Uniós oltalomban részesült a Madarasi birspálinka – közölte az Agrárminisztérium. Mint írták, az Európai Bizottság szeptember 21-én kihirdetett rendeletével a „Madarasi birspálinka” védett elnevezés lett az EU-ban. Ezzel tizenkettőre emelkedett az uniós oltalmat élvező magyar pálinka elnevezések száma.

A közlemény szerint a Madarasi birspálinka előállítása Bács-Kiskun megye területén elhelyezkedő kereskedelmi pálinkafőzdékben, kizárólag erről a területről származó birsből történhet. Az alapanyagát adó birs számára kiváló környezetet biztosít a napfényben gazdag éghajlat és a laza, könnyen felmelegedő homoktalaj – írták. Hozzátették: a Madarasi birspálinka készítése során különleges lépés, hogy a birset feldolgozás előtt utóérlelik, így a gyümölcsben az aromaanyagok tovább koncentrálódnak, ezzel is biztosítva a pálinka egyedi ízvilágát.

A Madarasi birspálinka illatában telt, kompótos jegyeket hordoz, amelyet a birs citrusossága erősít fel, ízében szintén édes, kompótos jellegű, ennek köszönhetően lágy és selymes karakterű – olvasható a jellemzésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik