Belföld

Pegasus-ügy: 2050-ig titkosították, hogy mi hangzott ma el a nemzetbiztonsági ülésen

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Mára hívta össze a nemzetbiztonsági ülést a jobbikos Stummer János elnök abból a célból, hogy a kormányt kérdezze a Pegasus nevű kémszoftver magyarországi alkalmazásáról, melynek során újságírókat, üzletembereket, ellenzéki politikusokat, vagy az Orbán-kormány korábbi államtitkárát figyeltek meg.

A 444.hu arról számolt be, hogy a meghívottak közül Pintér Sándor belügyminiszter és Völner Pál államtitkár jelent meg, Varga Judit és Benkő Tibor miniszterek nem.

Ugyanakkor arról, hogy mi hangzott el az ülésen, nem derült ki, mert az elhangzottakat 2050-ig titkosították. Stummer ehelyett elsorolta, mi nem hangzott el:

  • nem derült ki, vásárolt-e az állam Pegasus-szoftvert,
  • sem Pintér, sem Völner nem cáfolta egyértelműen, hogy megfigyeltek-e politikusokat, újságírókat.

Eközben az ellenzéki képviselők ténymegállapító vizsgálatot kezdeményeztek a 444.hu szerint, amit viszont nem szavaztak meg a fideszesek. Pintér viszont „nyitottságot mutatott” arra, hogy a következő hetekben kihelyezett ülést tartsanak a szolgálatnál, és tájékozódjanak a titkos információgyűjtés jelenleg alkalmazott gyakorlatairól.

Kapcsolódó
Olyan puha a törvény, hogy itthon bárki lehallgatható következmények nélkül
Ha a magyar állam rendelte el a Pegasus nevű kémprogrammal végrehajtott megfigyelési sorozatot, akkor a hazai jogi környezet azt szolgálja, hogy erről az akcióról ne derüljön ki semmi. Elértük Trócsányi László korábbi igazságügyi minisztert is, aki nyilatkozott nekünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik