Belföld

Orbán: A gyereket nevelők február közepéig visszakapják az idén befizetett szja-t, de lesz felső határ

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Lesz negyedik hullám. Számos ország tapasztalatai erre engednek következtetni – mondta Orbán Viktor kormányfő a parlamentben a napirend előtti felszólalásában.

A maszkhasználat, korlátozások nem elegendők, nem lehet megfékezni a vírust, ellene csak az oltás működhet. Ha elegen be vagyunk oltva, akkor nem kell visszatérni a korlátozásokhoz, a maszkhasználathoz – fogalmazott a miniszterelnök. A jövőben is oltás alapú védekezést  javasol folytatni. Szakemberek erősen javasolják a harmadik  oltást. Aki felveszi a harmadikat, az védettebb lesz, mint ha nem venné fel a harmadik vakcinát.

Több mint 7 millió vakcina  áll most is rendelkezésre, és év végéig további bő 8 millió adag érkezik Magyarországra.

A magyarok  túlnyomó többsége be van oltva. A többieknek lépniük kellene. Akik nincsenek beoltva, azok kockáztatnak: súlyos betegséget, kórházba kerülést, életet – mondta Orbán.

Felkészültek a nyáron. A kormány év végéig rendkívüli jogrend és a veszélyhelyzet meghosszabbítását javasolja.

Az oltás működik, Magyarország működik, ezt mutatják a friss gazdasági adatok. A második negyedévben durván 15 százalékkal nőtt  a magyar gazdaság.

A nemzeti konzultáció a kormányt döntésekre kötelezi. Az elsőt már meg is hozták: a hitelmoratóriumot meghosszabbítják a rászorulóknak:  nyugdíjasoknak, gyereket nevelőknek, közmunkásoknak. A hitelmoratórium a jelenlegi formájában október végéig fennmarad, utána az arra jogosultaknak nyilatkozniuk kell, ha bent akarnak maradni.

Február 15-ig visszatérítik a gyereket nevelőknek az általuk befizetett személyi jövedelemadót. A visszafizetés felső határa az átlagbér adótartama lesz. A vállalkozóknak is jár ez a könnyítés. A katásoknál a befizetett adójuk negyedét kapják vissza, ha gyereket nevelnek.

További, már ismert intézkedéseket sorolt fel még a miniszterelnök:

  • A nyugdíjasok újabb kiegészítést kapnak. A nyugdíjprémium idei összege 50 ezer forint lesz. 2022 februárjában legalább plusz kétheti nyugdíjat fizetnek ki. (Idén egyheti pluszt kaptak.)
  • Hathavi fegyverpénzt kapnak a fegyveres testületek tagjai.
  • A 25 év alatti dolgozók személyi jövedelemadó-mentességet kapnak.
  • A minimálbérnél tárgyalásokat folytatnak a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek annak 200 ezer forintra emeléséről, ennek jó esélye van.

Bevándorlás

Szólt a bevándorlásról is. Szerinte Európa elárulta Magyarországot. A migrációról kiújuló vita szétfeszíti az EU-t. Azt javasolja a magyar kormány, hogy a migrációval kapcsolatos minden hatáskört Brüsszel adja vissza a tagországoknak.

Az EU-val vita van a helyreállítási alap kapcsán is. Brüsszel elvtelen, részrehajló politikája miatt Magyarország nem kerülhet versenyhátrányba a magyar gazdaság, ezért a magyar kormány megelőlegezi a fejlesztési forrásokat. Emiatt vettek fel a múlt héten több milliárd eurónyi devizahitelt.

Az MNB 94 tonnára növelte az aranytartalékot.

Szólt még arról, hogy októbertől él az oroszokkal kötött új hosszú távú gázszállítási szerződés.

Ellenzéki reakciók

Ha egy kormány nem a haza sorsával foglalkozik, hanem az általa teremtett démonokkal küzd, akkor ez az ország nullással indul. Ez a kormány démonként küzd egy 91 éves öregemberrel. És démonként küzd öltönyös és kosztümös brüsszeli hivatalnokokkal – mondta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. Lehet démonokkal küzdeni, de ettől nem fog felemelkedni az ország. Végzetes önbizalomhiány, félelem áll az ilyen viselkedés mögött. Belekötnek a környezetbe. Az ilyen kormányfő nem egyesíti a nemzetet, hanem behúzódik saját sáncai mögé – fogalmazott a DK vezetője. Egy ilyen kormányfő mindig alkalmatlan lesz arra, hogy nemzetét egyesítse. Ez a mentalitás veszélyezteti a hazát, ahogyan a bajkeverők is előbb-utóbb a falusi búcsúk és lakodalmak szélén találják magukat. Magukat egy választáson el kell küldeni oda, ahova valók.

Kövér László parlamenti elnök Gyurcsány beszéde után ennyit mondott: Édes Istenem, ne hagyj el.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a Pegazus-botránnyal kezdte, hogy sokakat lehallgattak a kémszoftverrel. Kritizálta a Fudan-egyetem projektjét is. Emiatt több százmilliárd forintos kínai hitelbe akarja taszítani az országot ez a kormány, vágta Orbán fejéhez Szabó.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője: Orbán arról beszélt, hogy minden rendben van. De többmillió magyar ember nem így gondolja, mondta a szocialista politikus. Látva például azt, hogy az előválasztáson milyen sokan állnak sorba, hogy szavazzanak. És egy szót nem hallottunk arról, hogy több mint 30 ezren haltak meg a koronavírus miatt az országban. Végeláthatatlan a műtétre várakozók sora. Eközben Mészáros Lőrinc egy év alatt, a válság kellős közepén 185 milliárd forinttal növelte a vagyonát.

Kapcsolódó
Jakab Péter Orbán Viktornak: Nekem nem fog megremegni a kezem, amikor önt bilincsbe kell verni
A Jobbik elnöke szerint Orbán családja az elmúlt hét évben 15 milliárddal lett gazdagabb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik