Belföld

595 napot kell várni térdprotézisre

Sóki Tamás / MTI
Sóki Tamás / MTI

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai alapján mintegy 595 napot kell várni térdprotézisra, a várólistán 8461-en vannak, a Dél Dunántúlon pedig több mint két év, 782 nap a várakozási idő. Az ATV Híradó riportja szerint csípőprotézisre pedig átlagosan országosan 491 napot kell várni, jelenleg összesen 7276-an vannak a várólistán. A legtöbbet a Dél-Dunántúlon kell várni, ott 569 napot.

A riport szerint Magyar Ágnes egy tavaly őszi műsorban arról számolt be, hogy már akkor is egy évet várt csipőműtétre, ám azóta sem műtötték meg, a beavatkozást negyedszerre halasztották el, az állapta pedig nagyon sokat romlott, állandó fájdalommal él együtt. Mint mondta:

Most vagyok abban a fázisba, hogy negyedszerre vagyok berendelve, már megvan a műtéti időpont, a kórházi vizsgálati lapokat megkaptam, és elvileg november 15 lesz a műtétem.

Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón a témával kapcsolatban arról beszélt, hogy „napi szintű egyeztetéseink vannak az egészségügy ellátórendszer vezetőivel arról, hogy hogyan lehet a várólistákat a lehető leghamarabb megszüntetni, egy héten belül ebben lesz döntés”.

A Magyar Orvosi Kamara pedig azt közölte, hogy a várólisták csökkentésével kapcsolatban már júliusban megfogalmazták javaslataikat és ezt eljuttatták az emberi erőforrások miniszterének. Ebben kiemelték, a kórházak finanszírozásának kérdését, illetve javasolták az intézmények közti eltérő várakozási idők kiegyenlítését. Javaslataik közt szerepelt az is, hogy a betegeknek fel kell ajánlani a más intézményekben elérhető korábbi időpontokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik