Belföld koronavírus

A betegellátásról kevés információja van még az orvosi kamarának is

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A MOK-hoz érkező hírek alapján még várni kell az egészségügy teljes újraindulására.

Az eddig is részben informálisan fenntartott betegutak összekuszálódtak, sokszor nem egyszerű egy betegnek ellátáshoz jutni, a sorokkal együtt sok helyen nő a frusztráció is a betegek és ellátók oldalán – mondja Svéd Tamás a Népszavának.

Az orvosi kamara titkára szerint bár szeptember elejétől visszaállt a kórházak teljesítményfinanszírozása, a MOK-nak mégis nagyon kevés objektív információja van arról, hogy néz ki a betegellátás, a hozzájuk érkező hírek alapján az egészségügy teljes újraindulására még várni kell.

Érdemi motiváció hiányában nem pörgött fel a várólisták ledolgozása sem.

A MOK-titkár a hálapénz büntetendővé válását a béremelést fontosnak tartja, de úgy véli, még ezek is ronthatták átmenetileg a betegellátást. Bizonyos területeken a paraszolvencia egyfajta teljesítményösztönzőként is működött, azzal, pedig hogy

a munkavégzés mennyiségétől függetlenül minden orvos csak az életkora alapján differenciált bért kap, elveszett az érdekeltsége abban, hogy túlmunkát végezzen, minél több beteget lásson el.

Svéd Tamás az interjúban hosszan sorolja a magyar egészségügy problémáit, úgy látja, az orvosi bérek emelése dacára az ellátás egyenetlen, esetleges maradt. Az újabb járványhullámot most egy felkészültebb egészségügyi rendszer várja, de arról, hogy a korábbi  csorbákat miként lehet a jövőben kiköszörülni, az orvosokkal nem  volt országos szintű egyeztetés.

Az információáramlást olyan mértékben blokkolták, hogy az még a szakmai egyeztetéseket is gátolta. Például amikor az intenzíves kollégák arról beszélgettek egy online fórumon, hogy melyiküknél mi történik, megüzenték nekik, hogy még egymással se osszanak meg számokat, gyógyulási statisztikákat mert nem jó, ha ilyen adatok kikerülnek a nagyközönség elé.

Svéd Tamás attól tart, ez most sem lesz másként, az lesz a cél, hogy

minél kevesebb rossz hír jusson el a lakossághoz.,

Szerinte tisztán kellene kommunikálni, kimondani: baj van, de a politika ezt azért nem teszi, mert eddig megúszta, a magyarokat pedig valamiért nem zavarja eléggé a harmincezer halott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik