Belföld

Mandiner: Fekete-Győr András 2017-ben lemondással zsarolta meg a Momentum elnökségét

Évekre visszanyúló belső válságról tanúskodik az a Momentum-elnökségi üléséről készült jegyzőkönyv, amelynek részleteit a Mandiner tette közzé. A lap beszámolója szerint a dokumentumot egy csalódott párttag juttatta el a szerkesztőségnek.

A párt egyik 2017-es elnökségi ülésén készült jegyzőkönyv szerint a Momentum kommunikációs csapata a kampányvezető leváltását kérte az elnökségétől, mert őt hibáztatták a párt „elbulizott pénzeiért”. A testület 2017. december 19-én tartott ülésén Fekete-Győr András elnök mellett Soproni Tamás, Dukán András Ferenc és Cseh Katalin volt jelen.

A Momentum kampányát akkoriban Zaránd Péter irányította, az ő személye adta a konfliktus egyik alapját.

A 2017 februárjában párttá alakult Momentum az első időkben számos belső problémával küzködött, ám azért nyáron megrendezték a Nyitás Fesztivál nevet viselő tábort, amely Ungár Péter LMP-s politikus botránya miatt lett a nyilvánosság számára emlékezetes. Utóbb kiderült, hogy a rendezvény anyagilag is bukás volt a párt számára. Az ülésen ezzel kapcsolatban Cseh Katalin úgy fogalmazott:

A szervezet problémáinak jelenleg a relatíve nagy részét a Nyitás Fesztivál okozza. A Nyitás Fesztivál az egy olyan dolog, mintha egy 0 százalékos önrésszel vennék egy 300 milliós házat, majd egyszer lesz egy jó állásom, mert én úgy is olyan tehetséges vagyok, hogy engem biztosan felvesznek majd a bankhoz.

Zaránd a jegyzőkönyv szerint azt mondta: a pártnak nem maradt pénze, sőt 15 millió forintos mínuszban van. Sérelmezte, hogy bár egy belső vizsgálat megállapította, kik a felelősök a párt anyagi helyzetének alakulásáért, mindennek semmilyen következménye nem lett.

Ilyen működés mellett nem is lesznek olyanok akik pénzzel támogatnák a pártot… És az a helyzet, hogy nyilvánvaló, hogy a támogatók vagy a potenciális támogatók (mert biztos kurva sok lenne Magyarországon), azt mondják, hogy «Elbuliztátok, srácok. Mi a faszért adnánk pénzt?»… Nincsen szakmai felelősségre vonás ebben a szervezetben

– állította Zaránd Péter.

A lap szerint Zaránd és a kommunikációt vezető Papp Gergő között akkor már egy ideje komoly ellentét volt a kommunikációs csapat korábbi megritkítása miatt. Zaránd küldte el a csapatból Gyuris Dórát, Papp Gergőt és Pencz Andrást. A Mandiner szerint Papp, Pencz, Gyuris és még páran Zaránd leváltását követelték. Mindezt a kampányvezető által a jelöltállítással kapcsolatban elkövetett hibákkal indokolták, amelyeket Zaránd egyébként az ülésen be is ismert. Az elnökség azonban ekkor még egyöntetűen azon a véleményen volt, hogy a kampányvezető hibázott ugyan, de nem egyedül, és nem akkorát, hogy ez okot adna a lecserélésére.

A lap szerint Papp és társai a petíciót már a pártelnökkel egyeztetve írták meg. Erről Zaránd is értesült, és ülésen fel is vetette Fekete-Győrnek, de ő a jegyzőkönyv szerint határozottan tagadott.

Hozzám az jutott vissza, hogy azt a 80-90-1500 nem tudom aláírós lófaszt, ami itt terjeng, azt te vezetted, Andris, és hogy ezt te kérted

– mondta Zaránd Péter, mire a pártelnök azt mondta, nem ő volt.

A Momentum elnöksége a levél nyilvánosságra kerülését követően egyeztetett a kérdésről, és 4:1 arányban Zaránd Péter maradása mellett döntött. Soproni Tamás, Dukán András Ferenc, Orosz Anna és Cseh Katalin is az elnökkel szemben foglalt állást.

Erre Fekete-Győr András közölte, ebben az esetben ő lemond a pártelnöki posztról.

Ez sokkolta a többieket, akik ezt követően a pártelnök nélkül leültek megbeszélni a dolgot. Cseh és Orosz különösen érzékenyen reagált, nem meglepő, hogy a zsarolás hatására az ügyben döntő szavazáson végül épp ők ketten változtatták meg a döntésüket, és szavaztak Zaránd leváltása mellett, így 3:2 arányban nyertek: Fekete-Győr elérte a célját, írja a lap.

Soproni azonban egészen másként reagált. Megfogalmazása szerint „valami eltört benne ott az asztalnál.” „Mindenki sokkot kapott, hogy ez egy olyan szervezeti kulturális lépés, ami számunkra egy (…) mélypont a Momentumban. (…) Az, ami ekkor történt, hogy te megzsaroltál, az egy gyógyíthatatlan folt.”

Az eset törést okozott a két politikus kapcsolatában, és szerepe volt benne, hogy nem sokkal később, 2018 januárjában Soproni és pár párttársa megpróbálta leváltani a pártelnököt – írja a Mandiner.

Zaránd Péter egy idő után tisztában volt vele, hogy lecserélik, és ezt megelőzve lemondott posztjáról, elhagyta a termet. Előtte azonban még hosszan kifejtette a véleményét, azt állítva, hogy történtek után a Momnetumot sem látja jobbnak azoknál az politikai szervezeteknél, amelyeket le akarnak győzni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.