Belföld

Karácsony: Három évtizeddel a kommunizmus bukása után ismét antidemokratikus politikai erőkkel nézünk szembe

MTI/Kovács Attila
MTI/Kovács Attila

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a Project Syndicate oldalán elemezte a demokráciák és elsősorban a magyar demokrácia helyzetét. Kijelenti:

három évtizeddel a kommunizmus bukása után ismét kénytelenek vagyunk szembenézni az antidemokratikus politikai erőkkel Európában.

Mint írja ezen politikiai erők tettei gyakran hasonlítanak a régi stílusú kommunistákéhoz, azzal a különbséggel, hogy most tekintélyelvű, nativista populizmus platformján futnak. Szerinte hasonlóság a jelenlegi hatalom és a régi kommunisták narrativája közt a „külföldi ügynökök” és az „állam ellenségeinek” emlegetése, akik alatt mindenkit értenek, aki ellenzi az „értékeiket” vagy gondolkodásukat. Közös még – Karácsony szerint – a Nyugat lealacsonyítása is.

Mint írta, a nativista populizmus általában csak egyetlen célra irányul: az államhatalom és minden vagyon megszerzése. Szerinte Orbán Viktor miniszterelnök rendszere Magyarországon elfoglalta az egész államot a demokratikus intézmények manipulálása és a gazdasági korrupció révén. Erről szólva azt írja:

A jövő évi parlamenti választás (amelyen Orbánt kihívom) megmutatja, hogy a foglyul ejtett Magyarország helyzete visszafordítható-e.

Politikai elemzésében Karácsony Gergely arra is kitér, hogy a populista rendszereknél még nagyobb kihívás a klímaválság, mivel szerinte a modern társadalmak kapitalista berendezkedése nem fenntartható, és a piacgazdaság természete tönkreteszi a Földet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik