Belföld

Szeptember óta hitelből működik Budapest

MTI/Bruzák Noémi
MTI/Bruzák Noémi

A fővárosi önkormányzat minden működésre fordítható állampapírja és készpénze elfogyott, így az intézmények és a hivatal fenntartása érdekében hozzá kellett nyúlni a 25 milliárd forintos folyószámlahitel-kerethez – közölte Kiss Ambrus, főpolgármester-helyettes a Népszavával. Mint mondta, az iparűzési adó csütörtöktől kezd érdemben befolyni az önkormányzathoz, ezt sürgősséggel átvezetik a számlájukra.

Kiss Ambrus hangsúlyozta, hogy az iparűzési adószámlára beérkező összeget a hó végi állapot alapján kell 46-54 százalékos arányban szétosztani a kerületek és a főváros között, ami október legelején biztosan meg is történik. Ami ezelőtt kerül át a fővárosi számlára, az a likviditást segítő előleg, amivel nyernek egy-másfél hetet. A pénzhiány legfeljebb szeptember végéig tart, de a főpolgármester-helyettes reményei szerint előbb is véget érhet, októbertől viszont újra csak apasztják a pénzt.

Kiss Ambrus azt is közölte, hogy a 12 milliárd forintos közösségi közlekedésre járó támogatás még mindig nem érkezett meg a fővároshoz. Elmondása szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium fizetés helyett üzenget és a fővároson próbál fogást keresni. Az ITM szerint viszont nincsenek csúszásban a normatívával, különben is a főváros se fizet az agglomerációs közösségi szolgáltatásért, ezt ugyanakkor cáfolta a főpolgármester-helyettes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik