Belföld koronavírus

A kormány kezdeményezi a veszélyhelyzet meghosszabbítását

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

A Kormányzati Tájékoztatási Központ kedd esti közleménye szerint a járvány elleni további hatékony védekezés és gyors reagálóképesség érdekében a kormány a járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályának meghosszabbítását kezdeményezi az Országgyűlésnél 2022. január 1-jéig.

Kapcsolódó
Erre használta fel Orbán a veszélyhelyzetet
Rengeteg új jogszabályt fogadott el, illetve módosított idén is az országgyűlés fideszes kétharmada. Sándor Zsuzsa végignézte, mire volt szükség valójában a pandémia miatt, és melyek azok a jogszabályok, amelyek inkább csak a hatalom érdekeit szolgálják.

Mint fogalmaznak, a kormány keddi ülésén született döntés értelmében az erről szóló javaslat hamarosan az Országgyűlés elé kerül, amelyet az elsők között vehetnek napirendre az őszi ülésszakon.

A törvény hatályának meghosszabbítására a közlemény szerint azért van szükség, mert a világjárvány továbbra is tart, a delta vírusmutáns terjedése miatt egész Európában és Magyarországon is nő a fertőzöttek száma.

Ez továbbra is szükségessé teszi a járvány elleni védekezést és a gyors cselekvőképesség fenntartását. Az elmúlt másfél év bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták a járvány elleni védekezést

– írják.

Emlékeztetnek, az Országgyűlés legutóbb májusban hosszabbította meg a törvény hatályát, ezzel a veszélyhelyzeti rendeletek hatálya az őszi parlamenti ülésszak első napját követő 15. napig tolódott ki. A parlament elé kerülő törvénymódosítás értelmében január 1-jéig ismét meghosszabbodik a koronavírus elleni törvény hatálya.

Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, a kormány kezdeményezni fogja a veszélyhelyzetnek a törvény hatályvesztését megelőző megszüntetését, zárják a közleményt.

Kapcsolódó
Orbán hazai pályán döntetlenre mentette a meccset a pápával
Ferenc pápa legfőbb problémája, hogy miként tud reagálni a kétezer éves katolikus egyház a hívek eltűnésére. Orbán Viktor a behatolók által ostromlott keresztény Európa középkori üzenetére építve szeretné tovább terjeszteni a saját populista politikáját. Mintha egymás ellen küzdenének, pedig valójában más-más pályán játszanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik