Belföld

Fél Budapestet lezárják a hétvégén Ferenc pápa látogatása miatt

MTVA//Balaton József
MTVA//Balaton József

Vasárnap Budapestre érkezik Ferenc pápa, hogy megtartsa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét. A rendezvény miatt egész hétvégén jelentős lezárásokra kell készülni a fővárosban. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) honlapján azt írja, több tízezer embert várnak az 52. kongresszus hétvégi eseményeire.

Mint írják, szeptember 11-én, szombaton körmenetet tartanak a Kossuth Lajos tér – Akadémia utca – József Attila utca – Andrássy út – Hősök tere útvonalon, a kongresszus záróeseményét pedig szeptember 12-én rendezik meg a Hősök terén. Az érintett területeken jelentős korlátozások lesznek.

Ezért a BKK arra kéri a rendezvényekre látogatókat, hogy a jelentős közúti lezárásokat és a korlátozott parkolási lehetőségeket figyelembe véve lehetőség szerint közösségi közlekedéssel közelítsék meg a helyszíneket. A BKK bővített szolgáltatással segíti a rendezvényre látogatók közlekedését: a térségét érintő kötöttpályás járatok, így többek között az 1-es villamos, a nagykörúti 4-es, 6-os villamos és az M1-es, az M2-es és az M4-es metrójáratok, valamint az M3-as pótlóbuszok jelentősen sűrűbben indulnak.

Változás a közutakon

A BKK azt írja,

  • Szeptember 11-én, szombaton este körmenetet tartanak a Kossuth Lajos tér – Akadémia utca – József Attila utca – Andrássy út – Hősök tere útvonalon, emiatt az érintett útszakaszokon lezárásokra és korlátozásokra kell készülni.
  • Szeptember 12-től szeptember 13-án hajnalig lezárják a Gundel Károly utat, az Állatkerti körutat és a Hermina utat is.
  • Szeptember 12-én, vasárnap 6:30-tól 17:30-ig szakaszosan és időszakosan lezárják a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér 2 „E” porta – 4. számú főút – M0 autóút – M3 autópálya bevezető – Kacsóh Pongrác úti felüljáró – Kós Károly sétány – Hősök tere – Andrássy út útvonalat.

Változások a tömegközlekedésben

A tájékoztatás szerint a BKK járatai közül több is módosított útvonalon közlekedik majd a hétvégén, mint írák:

Szeptember 10-től, péntektől szeptember 12-én, vasárnap hajnalig:

  • A 2-es és a 2M villamosok rövidített útvonalon, a Jászai Mari tér helyett csak a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) megállóig közlekednek.
  • A 15-ös és a 115-ös buszok módosított útvonalon, a Kossuth Lajos tér érintése nélkül a Bajcsy-Zsilinszky úton járnak.
  • A 70-es és a 78-as trolibuszok a Kossuth Lajos térnél a Honvéd utcában kialakított ideiglenes végállomáson állnak meg.

Szeptember 10-én, péntek 22:00-tól szeptember 13-án hajnalig

  • a 105-ös és a 178-as buszok módosított útvonalon, az Andrássy út helyett a Podmaniczky utcán és a Dózsa György úton át közlekednek.

Szeptember 11-én, szombaton

  • a 20E, a 30-as, a 30A és a 230-as buszok módosított útvonalon, az Ajtósi Dürer soron és a Hungária körúton át járnak,
  • a 75-ös trolibusz pedig a Dózsa György út helyett a Hermina úton közlekedik.

A záróesemény idején a földalatti is rövidebb úton jár

Az Eucharisztikus Kongresszus záróeseményét szeptember 12-én, vasárnap rendezik meg a Hősök terén, ezért:

  • A 20E, a 30-as, a 30A és a 230-as buszok módosított útvonalon, a Keleti pályaudvar helyett a Lehel térig járnak.
  • A 72M trolibusz a 75-ös trolival összevonva, az Orczy tér és a Jászai Mari tér között jár.
  • A 70-es és a 73M trolibusz nem közlekedik.
  • A 74-es trolibusz helyett a 74A trolibusz közlekedik a Csáktornya park és a Mexikói út között, de előreláthatólag 16:00-ig a Mexikói út felé a trolik terelve, az Erzsébet királyné útján közlekednek, ahol a belváros felé át lehet szállni az 5-ös buszra.
  • A 76-os trolibusz módosított útvonalon, két szakaszon közlekedik a Jászai Mari tér és a Ferdinánd híd (Izabella uta), valamint a Keleti pályaudvar és a Károly körút (Astoria M) között.
  • Az M1-es földalatti várhatóan 16:00-ig rövidített útvonalon, a Vörösmarty tér és az Oktogon között jár.
  • A 100E és a 200E buszok forgalmát hatósági zárás miatt várhatóan több alkalommal is korlátozzák a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér közelében. A 200E szeptember 12-én, vasárnap napközben nem tér be a Cargo Cityhez. A lezárások a közúti forgalmat is érintik, ezért ezekben az időszakokban érdemes korábban elindulni a repülőtérre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik