Belföld

Hackertámadás okozhatta az MKB-Euroleasing leállását, nyomoz a rendőrség

Helyreigazítás

Cikkünkben a hvg.hu nyomán való tényt hamis színben tüntettünk fel azzal, hogy „szeptember 8-án a rendszer már működött, de a leállásnak van utóélete.” Az MKB-Euroleasing tájékoztatása szerint az ügyviteli rendszer már 2021. szeptember 2-án helyreállt, szeptember 4-én a levelezőrendszer is helyreállt, a rendszer helyreállításáról pedig szeptember 6-án tájékoztatást tettek közzé a honlapon.

 

A hvg.hu nyomán valótlanul állítottuk cikkünkben, hogy „Állítólag a hackertámadás nem volt sikertelen, a rendszerből sok adat kiszivárgott.” Az MKB-Euroleasing közlése szerint a lefolytatott szakértői vizsgálat nem állapított meg adatszivárgást, és adatszivárgásra utaló nyomot sem találtak.

Napokig állt az MKB-csoport autólízinges tagjának rendszere, a Készenléti Rendőrség Kiberbűnözés Elleni Főosztályánál van az ügy – írja a hvg.hu. Az MKB-Euroleasing szeptember elsején tájékoztatta az ügyfeleit és partnereit, hogy ügyintézési felületei átmenetileg nem elérhetőek. Az autólízinges vállalat arról nem közölt részleteket, hogy mi okozta a problémát, mindössze annyit árultak el: a probléma nem érintette az MKB-csoport többi tagját.

Szeptember 8-án a rendszer már működött, de a leállásnak van utóélete. A hvg.hu egyik olvasója szerint a problémát hackertámadás okozta, ami miatt a teljes belső rendszert leállították. Állítólag a hackertámadás nem volt sikertelen, a rendszerből sok adat kiszivárgott.

A rendőrség a hvg.hu érdeklődésére megerősítette, hogy

az ügyben a Készenléti Rendőrség Kiberbűnözés Elleni Főosztálya információs rendszer vagy adat megsértése gyanújával folytat eljárást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik