Belföld

Maruzsa: Egyelőre nem készül a kormány rendszerszintű digitális átállásra

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Zökkenőmentesen indult a jelenléti oktatás – mondta Maruzsa Zoltán az InfoRádióban. A köznevelésért felelős államtitkár arról is beszélt, hogy egyértelmű sikerként könyveli el, hogy így be tudták indítani az oktatást.

Maruzsa elmondta, az oltás továbbra is rendelkezésre áll, bármikor bárki jelentkezhet érte, viszont országos oltási kampánynak nem látja értelmét.

A világjárvány miatt különös figyelem vált szükségessé a tanévkezdés előtt. A protokollban az előző egy-másfél év tapasztalataira lehetett építeni, nem véletlen, hogy a minisztérium érvényben is hagyta a korábbi gyakorlatot, ami a takarításra és az oktatásszervezési lehetőségekre vonatkozik. Ebben tehát nincs új

– fogalmazott.

Az államtitkár leszögezte: a magas szintű országos átoltottság miatt egyelőre nem készül a kormány rendszerszintű digitális átállásra.

A tanévkezdésig összesen 185 ezer tanuló vette fel az oltást, az iskolai oltási kampányban pedig közel további 50 ezer. Maruzsa így úgy véli, jóval védettebb állapotban kezdik ezt a tanévet, mint az előzőt. A pedagógusok átoltottságával kapcsolatban elmondta:

Áprilisban megvalósult a pedagógusok, iskolai dolgozók kampányszerű oltása, és azóta is folyamatosan lehetőségük van oltásra, akár már a harmadik oltás felvételére is. Intézményi átlagban 85-90 százalékos az átoltottság az ő körükben. Ez egy nagy fokú védettség, messze magasabb arány, mint az országos átlag.

Hozzátette: testhőmérséklet-mérés, maszk, távolságtartás a tanév első időszakában nem lesz, noha az iskolai maszkhordást természetesen nem fogják tiltani, mert az oltás „a birtokunkban van, erre építünk”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik