Belföld

Felfüggesztettet kapott a vadásztársát véletlenül fejbe lövő rendőrtiszt

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Felfüggesztett börtönre ítélte a Siófoki Járásbíróság azt halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolt rendőrtisztet, aki véletlenül fejbe lőtte a vadásztársát két és fél évvel ezelőtt Szólád térségében.

A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség vádirata szerint a vádlott 2019 februárjában magaslesvadászaton vett részt a hivatásos vadász sértett társaságában. A rendőr a vadászat kezdetekor a saját távcsöves golyós vadászlőfegyverének tárjába három darab lőszert helyezett el, majd azt csőre töltötte.

A magaslesvadászat befejezésekor – a vadászat folytatása érdekében – az elkövető beült a későbbi áldozat gépkocsijának bal hátsó ülésére, a fegyverét azonban nem ürítette ki, hanem azt továbbra is csőre töltött állapotban az ölébe fektetve szállította. Eközben a vadászt telefonon arról értesítették, hogy a vadászterület más körzetében vadat lőttek és segítséget kértek annak feldolgozásához, ezért a helyszínre hajtottak.

ugyeszseg.hu

A rendőr a még mindig csőre töltött fegyverét a gépjármű jobb első ülése mögé állította úgy, hogy annak csöve felfelé állt, majd kiszállt a kocsiból. Ezt követően, este nyolc körül a vadász az elejtett vadat a gépjárműve platóján helyezte el, majd elindult az autó bal oldala mellett a vezetőülés felé.

Ekkor a rendőrtiszt a gépkocsi bal hátsó ülésén ülve igazgatni kezdte a vadászfegyverét – azért, hogy azt ismételten az ölébe helyezze – és ezzel vétlen lövést leadva a bal hátsó ablakon keresztül fejbe lőtte a hivatásos vadászt, aki azonnal meghalt.

Az ügyészség 2 év 6 hónap fogházat és öt év fegyver viselésével járó foglalkozástól eltiltást kért az elkövetőre. Az előkészítő ülésen a rendőr a vádirattal egyezően beismerte bűnösségét, azonban nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról, ezért a Siófoki Járásbíróság az ügyben ma tárgyalást tartott.

A bíróság bűnösnek mondta ki a rendőrt és kettő év, végrehajtásában négy év próbaidőre felfüggesztett fogházra ítélte, valamint öt évre eltiltotta a fegyver viselésével járó foglalkozás gyakorlásától. Az ügyész súlyosításért, míg a terhelt és védője enyhítésért fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik