Belföld

14-en fulladtak a Balatonba idén nyáron, 376 embert kellett kimenteni

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Míg tavaly nyolcan, három éve hatan fulladtak bele a Balatonba, addig idén szeptemberig már 14-en, írja a Népszava. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, melyhez a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tartozik, tájékoztatása szerint 177 kivonulás alkalmával 376 embert mentettek ki a tóból. A 14 vízbefulladás egy kivétellel úszás során, illetve valamilyen vízieszköz használatával kapcsolatban következett be, egyik sem víziközlekedési baleset volt.

A lapnak Illés Zoltán, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának prevenciós munkatársa, a vízimentő-képzés vezetője arról beszélt, hogy ugyanazokkal a problémákkal kell szembesülniük évről-évre: azzal, hogy a klasszikus vízibalesetek legnagyobb része az emberi felelőtlenségre vezethető vissza.

Mint mondta, a strandolók egy jelentős részén látszik, nem mozognak otthonosan a vízben, mégsem tartják be az alapvető szabályokat, azaz úszva, vízibiciklivel, gumimatraccal-csónakkal, SUP-pal elhagyják a biztonságos zónát, a nyílt vízen pedig bajba kerülnek.

A szakember hozzátette, noha néhány évvel ezelőttig inkább a fiatalok számítottak szabályszegőnek, mára ebből a szempontból eltűntek a korosztályi különbségek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik