Belföld

Varga Judit elmondta, mi a közös Magyarországban és az USA-ban

MTI / Balogh Zoltán
MTI / Balogh Zoltán

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán adta hírül, hogy kedden délelőtt hivatalában fogadta Jeff Sessions egykori alabamai szenátort, az Amerikai Egyesült Államok korábbi igazságügyi miniszterét, aki 2017 és 2018 között volt Donald Trump kormányának tagja. A találkozó részleteiről sok minden nem derült ki a posztból. Az azonban igen, hogy Varga Judit szerint Magyarország és az USA noha sok mindenben különbözik, egy közös pont mégiscsak határozottan látható:

Déli határainkon soha nem látott mértékű migrációs nyomás volt tapasztalható az elmúlt években.

Az igazságügyi miniszter azt írta, Jeff Sessionsszal egyetértettek abban, hogy

az illegális bevándorlás nem jelenthet megoldást demográfiai és munkaerőpiaci kihívásokra, azokat hatékony családpolitikai eszközökkel kell orvosolni.

Az egyik konzervatív amerikia napilap nemrég figyelmezetett arra, hogy minden eddigi rekordot megdönthet 2021-ben a mexikói-amerikai határon átkelő illegális migránsok közötti halálozások száma. A The Washington Times MTI által idézett beszámolója szerint amennyiben az idei határsértési trend folytatódik, az Egyesült Államok határőrsége adatai alapján megdőlhet a legtragikusabbnak számító 2005-ös év negatív halálozási rekordja, amikor 492 illegális határátlépő vesztette életét. Ugyanez ez az adat 2020-ban 253, 2019-ben pedig 300 volt.

Magyarországon 2015-ben járt csúcsra a migrációs válság, amikor több mint 177 ezeren adtak be mendékkérelmet Magyarországon. Ők a legnagyobb többségben szíriai és afganisztáni állampolgárok voltak, akik haború vagy a rossz életkörülmények elől menekültek. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2019-ben Magyarországon azonban már csak ötszáz, 2020-ban pedig mindössze száztizenhét ember nyújtott be menedékkérelmet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik