Belföld

Másodfok: Nem nyilvánosak a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatos iratok

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A Fővárosi Ítélőtábla – az első fokú döntéstől eltérően – másodfokon kimondta, hogy nem lehet nyilvánosságra hozni a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatos iratok kitakarásmentes változatait – írta meg a Népszava Tóth Bertalanra, az MSZP társelnökére hivatkozva. A politikus a lap szerint a Kúriához fordul.

Mint ismert, az állami Magyar Villamos Művek (MVM) még 2019 decemberében kötött adásvételi szerződést az akkor már két éve Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mátrai Erőmű többségi részvényeinek megvásárlásáról. Miközben az eladók – a PricewaterhouseCoopers nevű tanácsadócég vagyonértékelésére hivatkozva – a 17,44 milliárdos vételáron felül hitelkiváltás címén további 4,9 milliárd forintot kaptak, az elavult szénerőmű életben tartására maga az MVM-előterjesztés is további több tízmilliárdos tőkeinjekció szükségességét hangsúlyozta.

A szocialista Tóth Bertalan kezdettől fogva kérte az ügylet állami iratainak kiadását. A politikus azért fordult a bírósághoz, mert az adatkérését az MVM csak részben, esetenként jelentős kitakarásokkal teljesítette.

Idén áprilisban a Fővárosi Törvényszék első fokon a kért adatok teljes körű, kitakarásmentes átadására szólította fel az állami vállalatot, a bíróság másodfokon azonban az iratok részleteinek visszatartása mellett döntött.

A másodfokon eljáró bíróság szerint a „a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló” törvény egyik pontja többek között közművekre is kimondja: meghatározott üzleti, pénzügyi, műszaki adataiknak, illetve ezek előkészítő iratainak nyilvánossága nemzetbiztonsági, központi pénzügyi vagy külügyi érdekből korlátozható. Úgyszintén megtagadható az adat közzététele, ha az a cég versenytársait indokolatlan előnyhöz juttatja.

A másodfokú bíróság szerint az MVM igazolta, illetve részletesen bemutatta, hogy az egyes részeket a hivatkozott törvényi előírás alapján takarta ki. A bíróság – mint írták – meg is kapta a kitakarásmentes iratokat, és ebből hasonló következtetésre jutott. Hivatkoznak továbbá a Honvédelmi Minisztérium 2020-as határozatára, amely a Mátrai Erőművet nemzeti létfontosságú rendszerelemként határozza meg. Az Alkotmányvédelmi Hivatal pedig korábban kimondta, hogy a Mátrai Erőmű ügylete nemzetbiztonsági kérdés, adatai kiadása ekként nemzetbiztonsági érdekeket veszélyeztet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik