Belföld

Hivatalos: 16-64 felvételi pluszpontot ér a katonáskodás

Komka Péter / MTI
Komka Péter / MTI
Abban bíznak, hogy a fiatalok közül többen is a katonai pályán maradnak.

Megjelent a Magyar Közlönyben az az Orbán Viktor által jegyzett  rendelet, amely módosítja a felsőoktatási felvételi eljárást, azt azzal egészíti ki, hogy mostantól többletpontokat ér a felvételinél, ha egy fiatal az egyetem előtt önkéntes tartalékos katonaként szolgál.

16 pontot kap az, aki szakkiképzés nélkül teljesít legalább hat hónapos szolgálatot. Aki a hat hónap alatt – az alapkiképzés után a szakkiképzést is végrehajtotta – az 32 többletpontra, aki pedig újabb hat hónapot és szakkiképzést is vállal, az további 32 többletpontra (összesen tehát 64) többletpontra jogosult.

A rendelet keddtől hatálkyos, az új szabályozást a jövő februárban induló képzésekre történő jelentkezésnél, a keresztféléves felvételi eljárásban kell először alkalmazni.

Az új szabályozásról néhány napja Benkő Tibor honvédelmi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, azt remélik, hogy az ezzel a lehetőséggel élő fiatalok közül többen hosszabb távon is a katonai pályát választják majd.

Kapcsolódó
Pluszpontokat kapnak azok, akik felvételi előtt beállnak a honvédséghez
A kormány már döntött is erről, és hamarosan megjelenik a rendelet.

Az Eduline oktatási szakportál korábban viszonyításképpen jelezte, mennyit is érnek a jelenlegi rendszerben ezek a többletpontok. 100 pontot szerezhet a felvételiző két emelt szintű érettségiért. A  felsőfokú nyelvvizsga 40, a szakképzésben szerzett oklevél pedig éppen annyit ér, mint a féléves katonai szakkiképzés (32 pont).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik