Belföld

A szegedi kormánybiztos cége bonthatja a műegyetem épületét és a Goldmann menzát

Nemesi Pál cége, a Ferroép Zrt. nyerte el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomány Egyetem V2 jelű villamoskari épülete és a hozzá kapcsolódó Goldmann menza bontási munkálatait.

A közbeszerzési tájékoztató oldal adatai szerint a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos cége 643 millió forintos ajánlattal jutott hozzá a megrendeléshez. Érdemes megemlíteni, hogy a Ferroép ajánlatával többek között Mészáros Lőrinc gyerekeinek építőipari vállalkozását, a felcsúti székhelyű Fejér-B.Á.L. Zrt.-t ütötte el az üzlettől.

A 24.hu egy éve írta meg, hogy hivatalosan eldőlt: lebontják a Petőfi híd budai hídfőjéhez közel eső BME-s épületeket. 2019-ben az intézmény kancellárja, Kotán Attila még a rekonstrukciót tartotta a legjobb opciónak, tavaly augusztusban azonban megváltozott a koncepció: az egyetem a kormányzati segítséggel épülő Innovációs és Fejlesztési Központjának csinál helyet.

Nemesi Pál vállalkozó 2019-ig direktben nem vállalt szerepet a politikában, az önkormányzati választás előtt azonban, miután a Fidesz nem talált megfelelő jelöltet, elvállalta, hogy a kormányoldal támogatásával elindul Botka Lászlóval szemben a szegedi polgármesteri székért. Nemesi a választást jelentős különbséggel elvesztette ugyan, de a Fidesz nem maradt hálátlan.

Orbán Viktor tavaly augusztusban kormánybiztosnak nevezte ki, cége pedig számos állami megrendeléshez jutott. Az építési vállalkozása egyebek mellett a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának otthont adó épület felújítására nyert közel 1,7 milliárdos tendert úgy, hogy a jelentkezők között volt, aki kedvezőbb ajánlat adott, de Nemesi cégének pályázata végül mégis magasabb pontszámmal nyerni tudott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik