Belföld

A Párbeszéd törvénymódosítással érné el, hogy még a választás előtt legyen népszavazás a Fudanról

A Párbeszéd törvénymódosító javaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy még a jövő évi parlamenti választás előtt meg lehessen tartani a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának megépítéséről szóló népszavazást – mondta el az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezetője hétfőn a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.

Szabó Tímea kifejtette, a népszavazási törvényből törölnék azt a rendelkezést, amely előírja, hogy a voksolások előtt 41 napon belül nem írható ki népszavazás. Kiemelte, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hiába fogadta el a Fudan Egyetemről szóló népszavazási kezdeményezést, azt egy esetleges fellebbezés esetén a Kúriának is jóvá kell hagynia, ahogy a parlamentnek is szavaznia kell majd róla a szükséges számú aláírások összegyűlése után.

A Párbeszéd frakcióvezetője szerint a fenti eljárások határidejével számolva szinte biztosan csak a 2022-es országgyűlési választás után lehetne kiírni a referendumot. Szabó Tímea hangsúlyozta, ha így történik, akkor a választóknak a jövő évi parlamenti voksoláson kell majd dönteniük arról, hogy egy kínai elitegyetemet szeretnének 450 milliárd forintos kínai hitelből, vagy a vidéki hallgatókat segítő Diákvárost.

Aki Orbán Viktorra szavaz, az arra szavaz, hogy „Magyarországot árusítsuk ki Kínának”, míg aki Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét választja, az a magyar fiatalok lakhatását támogatja – mondta az ellenzéki politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik