Belföld

Karácsony adta le a legtöbb ajánlást, Dobrev és Márki-Zay fej fej mellett

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A Népszava a következő sorrendet állította fel a miniszterelnök-jelöltekre eddig leadott ajánlások alapján:

  1. Karácsony Gergely 41 ezer 513 ajánlást kapott
  2. Dobrev Klára 34 ezer 244-t
  3. Márki-Zay Péter 33 ezer 565-t
  4. Jakab Péter 31 ezer 803-t
  5. míg Fekete-Győr András 25 ezret.

A napilap azt írja míg Karácsony, Dobrev, Jakab esetében a leadott szignókat az átvételkor megszámlálták, Márki-Zay és Fekete-Győr száma egyelőre önbevalláson alapul.

A fenti számok a nagyságrendet és sorrendet nagyjából jelezhetik: ezek alapján úgy tűnik, az ajánlási versenyfutást Karácsony Gergely nyerte, aligha találnak az esetében 7 ezer érvénytelen ajánlást.

Az ugyanakkor feltűnő, hogy múlt héten a DK arról adott ki sajtóközleményt, hogy Dobrev Klára 82 ezer ajánlást gyűjtött össze, ennek ellenére most „csak” 35 ezret adott le. (Frissítés: cikkünk megjelenése után a DK azt közölte, hogy “Dobrev Klára majd’ egy hete, múlt hét kedden adta le az ajánlásait, de a DK pedig egészen az ajánlási időszak végéig gyűjtötte az aláírásokat, a közleményünkben pedig az eddig összeszámolt ajánlások számát tüntettük fel.”)

Karácsony Gergely még augusztus 23-án jelezte, hogy 24 óra se kellett hozzá, máris összeszedte az induláshoz szükséges 20 ezer szavazatot. Az azóta eltelt két hétben ezek szerint ugyanannyit gyűjtött nagyjából, amint az első nap. Szintén csaknem két hete jelezte Jakab Péter, hogy neki is megvan a 20 ezer ajánlása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik