Belföld koronavírus

Nem kérhetnek védettségi igazolást a kollégiumok

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
A hatályos rendelkezések szerint ez nem jogszerű.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a sajtóból értesült arról, hogy több hazai felsőoktatási intézmény a hallgatók kollégiumi elhelyezésének feltételéül szabja a koronavírus elleni védettség igazolását. A Péterfalvi Attila elnök által jegyzett közlemény szerint a NAIH többször jelezte, a koronavírus elleni védettség ténye, annak hiánya

egészségügyi adatnak, így különleges adatnak minősül,

jogszerű kezelése feltételeit az általános adatvédelmi rendelet, illetve az azt kiegészítő magyar jogi rendelkezések határozzák meg.

A kötelező adatkezelésnél a jogszerűség alapvető feltétele, hogy azt uniós vagy tagállami jogszabály elrendelje. (Ilyen a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló rendelet, amely a rendezvények látogatását szabályozza).

A közlemény csütörtöki kiadásának időpontjában azonban a NAIH szerint nem volt hatályban olyan jogszabályi rendelkezés, amely a koronavírus elleni védettség tényének igazolását a kollégiumi férőhelyek igénybevételének feltételeként írja elő. Az adatkezelés vonatkozásában „sem állapítható meg az érintett hozzájárulásának önkéntessége”, ezért a NAIH felhívta a figyelmet,

ilyen jogszabályi rendelkezés hatályba lépéséig a felsőoktatási intézmények a kollégiumi elhelyezés feltételeként a koronavírus elleni védettség tényének igazolását jogszerűen nem kérhetik.

Előzőleg az Eduline írt arról, hogy csak védettségi igazolvány bemutatása után lehet beköltözni több egyetemi kollégiumba. Azok a hallgatók, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen, nem kaptak férőhelyet. Bár a szabályokról az egyetemek, főiskolák döntenek, az oktatási szakportál szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) is olyan levelet küldött ki az egyetemeknek és főiskoláknak a hét elején, amely azt javasolta, hogy a kollégiumokat „lehetőség szerint” csak beoltott hallgatók használják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik