Belföld

Hetven ember ellen emeltek vádat kormányhivatali korrupció miatt

Vezető beosztású hivatalos személy által hivatali kötelessége megszegésével, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt emelt vádat hetven ember ellen a Központi Nyomozó Főügyészség.

A vádirat lényege szerint a kormányhivatalban műszaki engedélyezési referensi munkakörben, később pedig osztályvezetőként dolgozó budapesti férfi rendszeresen követett el vesztegetési cselekményeket a társaival 2014 és 2018 szeptembere között.

Az ügyészség tájékoztatása szerint az ő feladatai közé tartozott a gépjárművek átalakításának és összeépítésének műszaki engedélyezése, valamint a járművek időszakos műszaki ellenőrzésével foglalkozó megyei vizsgáló állomások személyi és tárgyi feltételei meglétének a rendszeres hatósági ellenőrzése.

A férfi a szolgálati jogviszonya alatt a vezetése alatt álló osztály ügyeiben ügyfélként szereplő személyekkel kötött megállapodás alapján pénzért, soron kívüli és kedvező elbírálást biztosított, valamint hivatali kötelességét megszegve, a vizsgaállomások képviselőit előre tájékoztatta a tervezett ellenőrzések időpontjáról.

A vádirat szerint ezen hatósági ellenőrzések során a vizsgáló állomás képviselői – az ellenőrzés „jóindulatú” lefolytatása érdekében –, az ellenőrként dolgozó további kilenc vádlottnak is rendszeresen juttattak készpénzt.

A vádlottak – a hat személyt érintő letartóztatás megszüntetését követően – szabadlábon védekeznek, közülük többen beismerő vallomást tettek, hivatali jogviszonya már egyiküknek sem áll fenn.

Az ügyészség 43 vádlottra kért letöltendő börtönt azzal, hogy a bíróság rendeljen el vagyonelkobzást azon terheltek esetében, akik a bűncselekmények elkövetése során gazdagodtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik