Lehoczky Péter / MTI
Belföld koronavírus

Falus András: Három héttel a harmadik oltás után tízezres nagyságrendben van az ellenanyagszintem

Az ATV Híradó több szakértőt is megkérdezett a harmadik oltással kapcsolatban, és mint kiderült, nincsenek egységes véleményen a szakemberek. Szlávik János egyelőre nem javasolja mindenkinek a harmadik oltást, de hangsúlyozta, hogy az  egyértelműen javasolt az időseknek, az immunhiányosoknak, a daganatos betegeknek, „olyan embereknek, akik olyan gyógyszert szednek, ami elnyomja az immunrendszerüket”.

Vattay Gábor viszont felhívta a figyelmet arra, hogy mivel öt hónap után egyértelműen csökken a vakcinák hatékonysága, a magyar lakosságot szerinte újra kell oltani. Az ELTE tanszékvezetője elmondta:

ha megnézzük, hogy mikor kapta a magyar lakosság a második oltást, akkor május közepére végére esik, tehát október vége november eleje, amikor a legtöbb embernek el fog múlni a védettsége.

Ezért elmondása szerint október végén, november elején fog berobbanni a negyedik hullám.

Rusvai Miklós virológus úgy vélekedett, hogy a harmadik oltás „kifejezetten ajánlott annak, aki valamikor az oltási kampány elején kapta, hat hónapnál régebben, mert az ő immunitása vélhetően erőteljesen lecsökkent”.

Falus András ugyanakkor jelezte, hogy az oltás beadásánál mérvadó lehetne az antitest csökkenésének gyorsasága is. Mint mondta:

Én megkaptam a két oltást, a másodikat februárban, utána néhány héttel 1000-es nagyságrendben volt az ellenanyag mennyisége, most júniusra lecsökkent 400-ra, akkor megkaptam a harmadik oltást, és a harmadik oltás után három héttel 10 ezres nagyságrendben van az ellenanyagszintem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!