Belföld

Kitörés a középiskolai eredmények csapdájából (x)

A felsőoktatási felvételi megterhelő időszak. Ha az érettségi nem sikerül, sokan kezdik el keresni az alternatív lehetőségeket.

Pedig gyakori tapasztalat, hogy nem mindig a színjeles tanulók lesznek a legsikeresebbek az életben. Napjainkra a tudáshoz való hozzáférés módja teljesen megváltozott. Az egyetem már nem egyszerűen az ismeretátadás központja, hiszen az internet révén, minden információ néhány kattintással elérhető, bárki számára.

„Ma már nem feltétlenül azért járnak a hallgatók az egyetemre, hogy hatalmas előadótermekben hallgassanak száraz előadásokat. Sokkal fontosabbá vált a fiatalok számára, hogy már az egyetemi évek alatt olyan gyakorlati tudásra, készségekre tegyenek szert, amelyek biztosítják azt, hogy a munkaerőpiacon is helyt tudjanak állni.” – mondta el Prof. Dr. Bachmann Bálint a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora.

„Mi, a METU-n abban hiszünk, hogy a siker és tehetség nemcsak a középiskolai eredményekben mutatkozik meg. A számszerűsíthető adatoknál sokkal fontosabb, hogy figyelembe vegyünk más képességeket is.”

Ráadásul a Budapesti Metropolitan Egyetemen a felvett diákok eredményei azt mutatják, hogy azok a hallgatók, akik alacsonyabb pontszámmal kerültek be, nem teljesítenek rosszabbul az egyetemen, azokhoz képest, akik magas pontszámmal nyertek felvételt.

Nem mindenki tudja itthon, hogy a legnagyobb és legelismertebb külföldi egyetemeknél milyen elvek mentén nyerhetnek felvételt a diákok. A felvételi eljárás külföldön is egy összetett rendszer, amely sokkal szubjektívebb elbírálást tesz lehetővé.  Az Egyesült Királyságban és Svédországban is a mai napig sokat nyom a latban a diákok által megírt motivációs levél, amelyben azt kell kifejteniük, hogy miért az adott egyetemet és országot választották, valamint, hogy miért pont ők a legjobb választás az egyetem számára.

Dániában és Hollandiában a felvételi jelentkezéshez nemcsak az érettségi eredményeket kell csatolni, hanem az összes megszerzett jegyet a középiskolai évekből, így nem csak egy egyszeri vizsga eredménye lesz meghatározó a jövőjüket illetően.

A Metropolitan Egyetem ezért nemcsak azon dolgozik folyamatosan, hogy oktatási módszertanát fejleszti és megújítja, hanem hogy a diákokat olyan előnyökhöz juttassa, melyekből a későbbiekben profitálhatnak. A hallgatók számára számos ösztöndíj lehetőséget kínál az egyetem.

Szerencsére a hazai oktatási rendszer több alternatívát is kínál a fiatalok számára. Sikertelen egyetemi felvételi esetén, sok diák él azzal a megoldással, hogy a tanulmányait felsőfokú szakképzésen folytatja. Ez az egy-két év a későbbiekben plusz pontként beszámít a felvételi eljárás során szerezhető pontokba, így ezzel is növelhető az esély a vágyott szakra való bejutásra. Szintén bevált megoldás, ha a tanuló olyan intézménybe jelentkezik, amelynek nemzetközi partnerintézményei révén, lehetőséget kap arra, hogy nemzetközi felvételi eljárásban méresse meg magát.

A Metu-n elérhető érettségi utáni képzésekről, felsőfokú szakképzésekről, nemzetközi ösztöndíjakról, lehetőségekről ezen az oldalon tájékozódhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik