Belföld

Tavalyhoz képest ennyivel nőttek az árak a forint gyengülése miatt

Tovább gyorsult a termelői árak emelkedése júliusban.

Júliusban a belföldi értékesítési árak 18,3 százalékkal, az export értékesítési árak 13 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva. Az ipari termelői árak átlagosan 14,8 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónapban a belföldi árak 15,4 százalékkal, az exportárak 9,7 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, a termelői árak együttes emelkedése pedig 11,6 százalékos volt júniusban.

Az áremelkedés ütemét elsősorban a nyers-, az alap- és az üzemanyagok drágulása, valamint a forint euróval szembeni árfolyamváltozása befolyásolta.

Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés árai 3,3 százalékkal, az exportértékesítés árai 3,6 százalékkal emelkedtek, így az ipari termelői árak összességében 3,5 százalékkal nőttek.

A belföldi termelői árak 18,3 százalékos emelkedésén belül a feldolgozóiparban 14,9 százalékkal, az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 26,1 százalékkal emelkedtek az árak.

A belföldi áremelkedést a kőolajfinomítás és a vegyipar árainak 42,2, illetve 34,1 százalékos emelkedése táplálta, de fémtermékek és alapanyagok termelői ára is 24,8 százalékkal magasabb volt a tavaly júliusinál. Az élelmiszerek termelői áremelkedése 0,6 százalékponttal tovább gyorsult júniushoz képest és 6,6 százalékos volt. A járműipar 5,0 százalékkal emelte árait egy év alatt, bár júniusban az éves emelkedés még 1,7 százalékos volt. A számítástechnikai cikkek termelői ára 1,1 százalékkal nőtt, a gépgyártásban 4,6 százalékos volt az emelkedés, míg a villamosberendezések 11,2 százalékkal kerültek többe.

A forint árfolyama tavaly július óta az euróval szemben 1,8 százalékkal (6,24 forinttal) gyengült, a dollárhoz képest 1,4 százalékkal (4,35 forinttal) erősödött.

Exportban is a kőolajfeldolgozás és a vegyipar vezette az éves áremelkedést a feldolgozóiparon belül 68,4, illetve 44,8 százalékkal. A járműgyártás exportárai 3,6 százalékkal, a számítástechnikai termékeké 3,3 százalékkal nőttek, a gépiparban 4,2 százalékos volt az emelkedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik