Belföld

Novák Katalin elítélte Parragh László homofób kijelentését

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A miniszter szerint nem megengedhető, hogy valaki ilyen kijelentést tegyen, pláne a nyilvánosság előtt. Novák Katalin arra is válaszolt, hogy milyen géppel repült Rómába és vissza.

Mélységesen helytelen, amit ő mondott, én ezzel nem értek egyet, és abban a kormánynak is mindig határozott volt az álláspontja, hogy a szexuális orientáció magánügy, és mindenki a saját orientációjának megfelelően szabadon élheti az életét

– így fogalmazott Novák Katalin a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

A családokért felelős tárca nélküli minisztert az RTL Klub kérdezte Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének azon kijelentéséről, miszerint „nehezen viselem, amikor mondjuk a 9 éves kisfiamat a tanár úgy segíti fel a létrán vagy a kötélen, hogy egyébként tudom róla, hogy a fiúkhoz vonzódik”.

Novák Katalin hozzátette:

Nem megengedhető az, hogy valaki ilyen kijelentést tegyen. Ez nagyon határozottan ellentétes azzal, amit én helyesnek tartok. Senkit nem lehet a szexuális orientációja alapján negatívan megítélni, pláne nem a nyilvánosság előtt.

A sajtótájékoztatón arról is kérdezték Novák Katalint, hogy milyen repülővel utazott a múlt héten Rómába. Mint megírtuk, komoly szervezőmunkára volt szükség ahhoz, hogy több kormánypárti politikus eljusson Rómába a katolikus törvényhozók éves találkozójára, a csapatot ugyanis – melynek tagja volt Novák Katalin is – több helyszínen szedte össze a kormánygépként használt HM Dassault Falcon 7X. A miniszter azt mondta, odafelé egy honvédségi különgéppel repült, visszafelé pedig egy Ryanair-járattal utazott Budapestre. Arra a kérdésre, hogy az odaúton leszállt-e a Falcon-gép Horvátországban Orbán Viktor kormányfő családjáért, a miniszter azt felelte:

Ez már egy olyan részlet, amire, nem hiszem, hogy most itt válaszolnom kellene.

Az ATV rákérdezett arra, miként reagál majd a kormány, ha a Fővárosi Közgyűlés – Karácsony Gergely főpolgármester bejelentése szerint – szerdán megvétózza az atlétikai világbajnokság megrendezéséhez korábban adott hozzájárulását. Novák Katalin közölte: egyelőre nincs miről beszélni, hiszen hatályban van a kormány és a fővárosi önkormányzat megállapodása, amit eddig mindkét fél betartott. Ha ebben változás lesz, majd akkor reagál a kormány az új helyzetre – tette hozzá a miniszter.

Novák Katalin az MTI tudósítása szerint a sajtótájékoztatón bejelentette: a Hungarian Youth Association képviselői azt kezdeményezték, hogy azok a külföldön tanuló magyarok, akik Magyarországon szeretnének gyakornoki munkát vállalni, ehhez valamilyen támogatást kapjanak. Egy másik javaslat azt támogatja, hogy azok az Egyesült Királyságban tanuló magyarok, akik eddig diákhitelt vettek igénybe, a brexit után se essenek el ettől a lehetőségtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik