Belföld

Idegméreggel ölték meg a Turánál elpusztult félszáz madarat

police.hu
police.hu

Emberre is veszélyes az a vegyi anyag, amelyet a Tura térségében talált madártetemek közelében lévő húsdarabok vizsgálatakor kimutatott az előzetes szakértői vizsgálat.

Szabóné Berki Bianka, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megkeresésünkre azt mondta, hogy eddig negyvenkilenc madárnak és két rókának a tetemét találták meg, s az elpusztult madarak között van egerészölyv, barna rétihéja, barna kánya, hamvas rétihéja, erdei pityer és több más védett faj is.

A megmérgezett madarakat a Tura, Galgahévíz és Hatvan közötti mezőgazdasági területeken találták meg két és fél héttel ezelőtt, valamint az azt követő napokban. A Nemzeti Szakértői és Kutató Központ igazságügyi toxikológiai szakértője megvizsgálta a lefoglalt húsdarabokat és megállapította, hogy azok emberi szervezetre is veszélyes anyagot tartalmaznak.

police.hu

A laboratóriumi vizsgálatok alapján elkészült előzetes szakértői vélemény szerint a húsdarabok olyan idegméregnek tekinthető összetevőt tartalmaznak, amely különösen a madarakra jelent végzetes veszélyt, de az emberre nézve is mérgezőnek minősül.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy aki – elsősorban a Tura, Galgahévíz és Hatvan közötti területeken – ismeretlen eredetű húsdarabot talál az ne érintse meg, ne nyúljon hozzá, ne vigye haza, ne fogyassza el és ne is etesse meg jószágaival, hanem értesítse a rendőrséget!

A gödöllői rendőrök továbbra is nagy erőkkel keresik a tettest. Folyamatosan zajlik a tanúkutatás, az adatgyűjtés, az összegyűjtött információk elemzése és értékelése. A rendőrök egyeztettek a helyszínhez földrajzilag kapcsolódó vadásztársaságokkal is, és folyamatos az információcsere köztük és a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai között, ahogyan a közös járőrszolgálatból is mindenki kiveszi részét. Vadászok, természetvédelmi őrök és rendőrök járják rendszeresen a területet.

A Gödöllői Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán továbbra is várják azok jelentkezését, akik érdemleges információval segítenék a természetkárosítás miatt indult nyomozás felderítést. Bejelentés – akár névtelenség megőrzése mellett is – megtehető a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjában a 06-1-236-28-83-as telefonszámon, illetve a 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán, vagy a 112 központi segélyhívó számon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik