Belföld

Balogh Sándornak, a vizes vb szökésben lévő főnökének társai elismerték bűnösségüket

Mohai Balázs / MTI
Mohai Balázs / MTI

Három vádlott esetében is ítélet született azon a bírósági előkészítő ülésen, amelyen a vizes vb megrendezésére létrehozott állami cég egykori gazdasági igazgatójának, Balogh Sándornak is ott kellett volna lennie, ha nem szökött volna külföldre.

A Blikk szerint ezzel Balogh nem jár jól, ha az ellene kiszabott nemzetközi elfogatóparancs révén kézre kerítik valahol, A büntetőeljárásban ugyanis erősödhetnek a vádhatóság által az üzletemberre vonatkozó megállapítások.

A Balogh ügyében a nyomozást az indította el, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál felfigyeltek arra, hogy magánnyomozók adatokat, információkat szereztek meg hatóságok belső nyilvántartásaiból. A titkos nyomozás során pedig eljutottak a Balogh Sándorhoz, mint megbízóhoz. Az üzletember, aki Mager Andrea közvagyonért felelős miniszter férje volt, a magánnyomozóknak összesen több mint 35 millió forintot fizetett ki.

Az üzletembert az érdekelhette, mit tud róla a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ugyanis 587 millió forint adó elcsalása miatt eljárás folyt ellene. Az NVSZ-től a nyomozás az ügyészséghez került, és Baloghon kívül még kilenc embert gyanúsított meg, közülük hárman több hónapig le is voltak tartóztatva. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség idén júniusban emelt vádat, és 10 emberrel szemben jogtalan előnyért a hivatali helyzetével visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt.

Augusztus 24-én a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa megtartotta az előkészítő ülést, amelyen természetesen Balogh Sándor nem vett részt, hiszen 2019. november 26-án külföldre szökött. Jelenleg hat körözés van ellene, köztük kettő nemzetközi befolyás vásárlása és költségvetési csalás miatt. Balogh Sándorra az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kérne.

Az előkészítő ülésen – a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztályának tájékoztatása alapján – három vádlott elismerte a bűnösségét és mondott le a tárgyaláshoz való jogáról, elfogadva az ügyészség által felajánlott büntetést. Ez alapján a törvényszék Katonai Tanácsa a VIII. rendű vádlottat, egy ügyvédet három rendbeli, felbujtóként, folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetésért két év börtönbüntetésre ítélte 3 év próbaidőre felfüggesztve. Emellett a bíróság 1,25 millió forint pénzbüntetést szabott ki rá, előzetesen mentesítve a büntetett előélet alól.

A IX. és a X. rendű vádlott szintén elismerte a bűnösségét az előkészítő ülésen, így hivatali visszaélésért pénzbüntetést kaptak. A IX. rendű vádlottnak 1,8 millió forintot, a X. rendű vádlottnak pedig 1,25 millió forintot kell befizetnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik