Belföld

Nagy a gond, lassan kikopik itthon a málna

Varga György / MTI
Varga György / MTI

Azok a hőhullámok, amelyek idén nyáron is tapasztalhatóak voltak, szinte teljesen ellehetetlenítik a málna termesztését, olyannyira, hogy lassan nincs értelme arról beszélni – ütött meg drámai hangot Csizmadia György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei kertészeti osztályának vezetője az Inforádiónak nyilatkozva.

Sok a gond. Egyrészt, a málna egyre nehezebben tolerálja a hosszabb kánikulával és szárazsággal járó nyári időjárási periódusokat. Sokszor rászárad az amúgy is kisebb méretű málna a növényre. Aztán ott van az, hogy a málnát kétnaponta kellene szedni, de Magyarországon olyan a termesztés, hogy a kombájnnal történő szüretelés nem nagyon lehetséges, így marad a kézi szedés, a munkásokat foglalkoztatni pedig nem olcsó már, nem igazán gazdaságos.

A szakember elmondta, hogy az ipari málnatermesztés, amiben Magyarország a délszláv háborúk idején kifejezetten erős volt, mára már főként Szerbiában és Lengyelországban „virágzik”. Olyan újféle fajtákat termesztenek ugyanis, amelyeket kombájnnal lehet szüretelni, Magyarország helyzete e téren sajnos reménytelennek látszik, hangzott el a műsorban.

Mindez pedig ahhoz vezet, hogy ha nem lesz itthon olyan szabadföldi termesztés és olyan fajta, amit kombájnnal lehetne szüretelni, akkor a málna ugyanarra a sorsra juthat itthon, mint pár évvel ezelőtt az egres, ami szinte teljesen eltűnt a hazai boltokból és piacokról, csak kiskertekben termelik meg. Amúgy is most már csak 200 hektáron termesztik az országban a málnát, húsz éve még 1500 hektáron termesztették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik