Belföld koronavírus

Átköltöztetik a koronavírus áldozataira emlékeztető kavicsokat

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Margitszigeten civilek kézzel írt emlékkavicsokat helyeznek el minden egyes, koronavírusban elhunyt honfitársunk után. A kavicsok Budapest Főváros engedélyével és támogatásával most végleges helyet kapnak a Margitszigeten a rózsakerti belső sétány külső ívénél. A költöztetéshez önkéntesek segítségét kérik – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A Margitszigeti Kavicsokat 2021 nagycsütörtökén helyezték el a futópálya mellett a Margitszigeten, a Duna-parton. A kavicsok a koronavírusban elhunyt honfitársainknak állítanak emléket. A kezdeti 22409 kavics mára több mint 30 ezerre bővült. Mindegyiken két szám található: az egyik egy sorszám, a másik az elhunyt életkora. A kavicsok időközben az áldozatok szimbólumává váltak, hozzátartozók, gyászolók tették le a sorba mécseseiket, virágaikat, saját kavicsaikat, személyes emlékeiket – írják a közleményben.

Augusztus 27-29-ig átköltöznek a kavicsok a végleges helyükre, amelyhez várják az önkéntes segítőket, hozzátartozókat. Az emlékkövek a rózsakerti belső sétány külső ívéhez kerülnek át. A kavicsokat időrendi bontásban szeretnék elhelyezni, ehhez többet újra kell írni, mert elvesztek, vagy lekopott róluk az eredeti írás.

A munkát háromnaposra tervezik a szervezők, reggel nyolctól este nyolcig, a Margit hídtól haladva az Árpád hídig. Várnak mindenkit, aki szívesen segítene az emlékkövek áthelyezésében. Személyenként 25 kavics áthelyezését kérik minden önkéntestől, a szükséges eszközöket a szervezők biztosítják. Jelentkezés, további információ: A Margitszigeti Kavicsok Facebook oldalán és a Facebook eseményen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik