Belföld

Megbírságolták a Pénzügyminisztériumot, mert továbbra sem adja ki a Paks 2 hitelszerződésének módosítását

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

Kétszázezer forint pénzbírsággal sújtotta a Pénzügyminisztériumot a bíróság, mivel a végrehajtási eljárás ellenére sem adják ki a Paks II. hitelfelvételének módosításáról szóló dokumentumokat – írja az Alfahír. A lap felidézi: Varga Mihály pénzügyminiszter még 2019 februárjában utazott Moszkvába, hogy a Paks II. beruházásra felvett gigahitel szerződésének módosításáról tárgyaljon az orosz féllel.

Demeter Márta ellenzéki országgyűlési képviselő ezután szóban és írásban is igyekezett kitudakolni, milyen eredménnyel zárult a tárgyalás, sőt közérdekű adatigénylésben is megpróbált érvényt szerezni akaratának. Miután a Pénzügyminisztérium a közérdekű adatigénylésre sem válaszolt, Demeter Márta bírósághoz fordult, ahol első fokon még 2019-ben megállapították, hogy a Pénzügyminisztériumnak nyilvánosságra kell hozni a paksi hitelszerződés módosítását.

Demeter a pert másodfokon is megnyerte, ám a Pénzügyminisztérium a jogerős ítélet ellenére sem volt hajlandó kiadni az információt, ezért az országgyűlési képviselő 2020 áprilisában végrehajtási eljárást kezdeményezett.

A pénzügyi tárca idén május közepén vette át a végrehajtó felhívását, azonban erre sem reagált, ezért a bíróság most kétszázezer forint bírság kiszabásáról döntött. Ha a szaktárca továbbra sem tesz eleget a bíróság jogerős ítéletének, akkor a lap szerint további bírságok kiszabása várható, mindaddig, amíg a módosítás dokumentumait nyilvánosságra nem hozzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik