Belföld

Beismerte tettét a férfi, aki több mint négy hektáron okozott tüzet a Kiskunsági Nemzeti Parkban

police.hu
police.hu

Természetkárosítás miatt emelt vádat a Kalocsai Járási Ügyészség azzal a kiskőrösi férfival szemben, aki tavaly áprilisban szándékosan gyújtott tüzet a Duna-völgyi-főcsatorna közelében. A gyújtogatás miatt 4,3 hektáron égett le a Natura 2000 minősítésű természetvédelmi terület.

A férfi egy bálát akart elégetni a vádirat szerint, de a tűz a feltámadó szél miatt gyorsan átterjedt a környező területre. A férfi azonban ennek ellenére nem értesítette a tűzoltóságot, hanem hazament.

A tűz miatt t 4,3 hektáron leégett a Kiskunsági Nemzeti Parkban lévő országos jelentőségű védett természeti terület. A tűzben az érintett élőhelyek jelentős mértékben megváltoztak, védett, valamint az Európai Unióban természetvédelmi szempontból jelentős állatfajok egyedei pusztultak el.

De a tűz más fajokat is veszélyeztetett, az elpusztult fajokon túl több más védett élőlény élőhelyét tették tönkre a lángok. A büntetlen előéletű férfi beismerte a bűncselekmény elkövetését. A rendőrségi vallomásában azt mondta korábban, hogy egy öreg szalmabálát gyújtott meg a szántóföldjén, amikor a feltámadó szél széthordta az égő bálát. Azt mondta, hogy azért ment haza a tűzoltók értesítése nélkül, mert nem gondolta, hogy ekkora tűz kerekedik. Az ügyészség pénzbüntetést kért a természetkárosítással vádolt férfire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik