Belföld

„Érthetően sokakat zavar, amikor a leállósávban elhúznak mellette az autók” – eljárások sora indult beküldött felvételek alapján

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
A Budapesti Autósok Közössége április óta a pofátlanul vagy testi épséget veszélyeztetően szabálytalankodó autósokról kapott videókról tájékoztatja a rendőrséget, amely így gyorsan el tudja kapni az elkövetőket. A portálhoz már napi 30-50 ilyen felvételt eljut.

Egyre gyakoribbak Magyarországon is az úgynevezett dashcam-felvételek, azaz az autós fedélzeti kamerákkal készített videók. A Budapesti Autósok Közössége most már naponta 30-50 ilyen felvételt kap – mondta Csősz Krisztián, a portál alapítója a 24.hu-nak. Ezeken a videókon legtöbbször az látható, hogy vannak autósok, akik egészen pofátlanul veszik semmibe a közlekedési szabályokat, és ezzel gyakran mások testi épségét veszélyeztetik. A portálra pár napja került fel például az alábbi videó:

Áprilisban a Budapesti Autósok Közössége és az ORFK Balesetmegelőzési Bizottsága együttműködési megállapodást kötött. A rendőrségtől megtudtuk, hogyan zajlik a folyamat:

A videókat a Budapesti Autósok Közössége által kijelölt személy ellenőrzi és amennyiben kiemelt súlyú vagy az állampolgárokat irritáló jogsértést tapasztal a felvételeken, akkor értesíti az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közlekedésrendészeti Főosztályát.

A rendőrség válaszából az is kiderül, hogy a megállapodás óta 37 videót továbbított a Budapesti Autósok Közössége a rendőrségnek, ezekben az esetekben eljárás is indult.

Csősz Krisztián elmondta, hogy csak azokat a felvételeket teszik közzé és továbbítják a rendőrségnek, amiken „direkt szabálysértés” látható, illetve az, hogy az „elkövető” életvitelszerűen közlekedik szabálytalanul. Hangsúlyozta, hogy nem a sárgán átcsúszó autósokra utaznak.

Azokra az esetekre figyelünk fel, amik a társadalmat veszélyeztetik

– nyilatkozta Csősz. Az alábbi videó például egyértelműen ebbe a kategóriába tartozik:

 

A főszerkesztő szerint a Pesti úti ámokfutó esete is jó példa erre. Miután a férfit elfogták, kiderült, hogy már több ügye is volt, végül rablás, garázdaság és zaklatás gyanújával vették őrizetbe. Ha ez a felvétel nem jutott volna el hozzánk, akkor jó eséllyel soha nem derül ki a szabálysértés – mondta Csősz Krisztián.

A Budapesti Autósok Közössége egyébként korábban is együttműködött a rendőrséggel, csak egy sokkal hosszabb folyamattal lehetett eljutni a felelősségre vonásig. A megállapodást megelőzően kitettek egy videót az oldalra, ezt az emberek megnézték, felháborodtak, majd néhányan jó esetben feljelentést tettek. Most viszont a kiválasztott videókat rögtön publikálásuk után eljuttatják a rendőrséghez, így lerövidül a folyamat.

A közzétett videók 99 százalékáról haladéktalanul tájékoztatjuk a rendőrséget, így az azonosításra már akár alkalmas változatot gyorsan ki tudják kérni

– nyilatkozta a főszerkesztő.

A Budapesti Autósok Közössége hónapról hónapra több felvételt kap, és az is látható, hogy egyre többen vásárolnak menetrögzítő kamerát. A Media Martk májusi közleménye szerint 2020-ban több, mint háromszorosára nőtt a menetrögzítő kamerák eladása az előző évihez képest és 2021 első hónapjaiban szintén erős forgalomnövekedést regisztráltak.

Csősz Krisztián szerint nincsen ebben semmi meglepő:

Érthetően sokakat zavar, amikor a leállósávban elhúznak mellette az autók.

A portál alapítója szerint a kamerának van visszatartó ereje, mivel a szabálytalankodóknak számolniuk kell azzal, hogy még akkor is lehet következménye a történteknek, ha nincsen rendőr a helyszínen.

A rendőrség válaszából az is kiderült, hogy az eljárások többsége még folyamatban van, így büntetés kiszabására még nem került sor. Hozzátették:

Amennyiben az elkövetett jogsértés szabálysértésnek minősül, úgy az elkövető 5–150 000 forintig terjedő bírsággal sújtható. Ha a jogsértés közigazgatási bírsággal sújtható, akkor a büntetés 30–300 000 forint között szabható ki. Bűncselekmény esetén az elkövetett cselekmény súlyától függően a bíróság hoz ítéletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik