Belföld

35 évre kiszervezi a hulladékgazdálkodási jogokat is a kormány

420 hónapra, azaz 35 évre adja oda a hulladékgazdálkodási koncessziót a kormány egyetlen pályázónak – derül ki az európai uniós közbeszerzési értesítőben megjelent felhívásból.

Amint arra Fekete-Győr András, a Momentum elnöke felhívta a figyelmet, a jelentkezőknek igen rövid idő áll rendelkezésre: 12 nap alatt kell elkészíteniük és beadniuk a pályázatokat, ami nem felel meg az uniós feltételeknek. Ráadásul a politikus szerint a kiírásnak csak egyetlen cég, a Mol tud megfelelni.

A teljes hulladékgazdálkodás központosítására vonatkozó törvénymódosítást 2020 novemberében nyújtotta be a kormány. Ebben az átadható állami feladatok közé sorolták a kukásautós lakossági vegyes és szelektív hulladékgyűjtést, a lomtalanítást, a szállítást, a hulladék előkezelését, kereskedelmét és a kezelésre történő átadását. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást biztosító létesítmények fenntartása és üzemeltetése is állami feladat lesz, vagyis az eddig főként önkormányzati társulások által üzemeltetett tárolók is új felállásban működhetnek a jövőben.

Amint arról korábban beszámoltunk, a magyar gyorsforgalmi úthálózatot is hasonló, 35 éves időtartamra akarja koncesszióba kiszervezni a kormány.

Kapcsolódó
35 évre magánkézbe szerveznék a magyar gyorsforgalmi úthálózatot
Újabb állami feladat és vélhetően százmilliárdok vándorolnak magánkézbe. Hosszútávra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik