Belföld

Megtámadta a kormány négy népszavazási kérdését a Kétfarkú Kutya Párt

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Július végén hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság a kormány által gyermekvédelminek nevezett népszavazás kérdéseit. A határozat ellen 15 napon belül lehetett jogorvoslatot benyújtani, és mint hétfőn kiderült, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt élt is ezzel a lehetőséggel és négy kérdést megtámadott az ötből.

Az erről szóló Facebook-posztban azt írták, hogy szerintük az egész népszavazás szembe megy a népszavazás rendeltetésével, hiszen a döntéseket az Országgyűlés már meghozta, az EU-s kötelezettségszegési eljárásra pedig nyilvánvalóan nincs hatással. Megjegyezték, hogy a korábban létező megerősítő népszavazást maga a Fidesz vette ki a törvényből.

A kérdések nem egyértelműek. Több esetben nincs definiálva, hogy ki a kérdések alanya, például hogy kik ne mutathassanak be kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat vagy éppen, hogy csak az emberek nemváltását nem szabad-e bemutatni vagy pl. a bohóchal vagy a szalagos muréna nemváltoztatását tartalmazó ismeretterjesztő filmet se,

írja az MKKP a bejegyzésben.

Az indoklásban azt is hozzátették, hogy a népszavazás bizonyos lehetséges eredményei esetén nem egyértelmű, hogy milyen döntést kellene hoznia az Országgyűlésnek, bizonyos eredményei pedig azért végrehajthatatlanok, mert szembe mennek a magasabb rendő EU-s szabályozással.

A népszavazásnak továbbá olyan eredménye is lehet, ami tiltja bármilyen szexuális irányultság bemutatását, így a heteroszexualitásét is, úgyhogy mehetne az irodalom és biológia könyvek nagy része a kukába.

A párt felhívta a figyelmet arra is, hogy a kérdések szerintük megtévesztőek is, mert „azt a hamis látszatot keltik, mintha ma is lenne lehetőség fiatalkorúak nemváltó műtétjére, valamint összemossák a transzszexualitást és az interszexualitást, így több esetben a szavazó nincs tisztában azzal, hogy pontosan miről is dönt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik