Belföld

Nyolc ember meghalt egy M7-esen történt buszbalesetben, sokan megsérültek

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI

Súlyos közlekedési baleset történt vasárnap 4 óra 55 perckor az M7-es autópálya 70-es kilométerénél, a Budapest felé vezető oldalon, Szabadbattyán térségében, ahol egy magyar rendszámú busz az oldalára borult.

Mihádák Zoltán / MTI

Az elsődleges adatok arról szóltak, hogy a helyszínen nyolc ember az életét vesztette, ketten súlyosan és negyvenhatan könnyebben megsérültek.

Később Győrfi Pál arról tájékoztatott, hogy a balesetben nyolcan meghaltak, nyolcan sérültek meg súlyosan, negyvenen könnyebben. Az M1 információi szerint a balesetben a busz vezetője is életét vesztette. Ezt az információt megerősítette az utazási iroda egyik munkatársa is. 17 Fejér megyei és a környező megyékből küldött egység vett részt a mentésben, a sérülteket a helyszíni ellátás után Siófokra, Veszprémbe, Székesfehérvárra és Budapestre vitték kórházba.

Győrfi az ATV Híradónak később arról számolt be, hogy az elhunytak, illetve a súlyos sérültek között nem volt gyermek, viszont két tizenéves gyermek könnyebben megsérült a balesetben. 

Az M1 tájékoztatása szerint a buszbaleset sérültjei közül 20-at vittek Székesfehérvárra, a Fejér megyei Szent György Kórházba, ellátásuk folyamatos.

A sérültek állapotával kapcsolatban a  Fejér Megyei Hírlap megkeresésére a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szóvivője vasárnap délután arról tájékoztatott, hogy az intézményükbe szállított 20 sérült közül 17-en könnyebb sérüléseket szenvedtek, a kezelőorvosok az ellátásukat követően őket hazaengedték.

Három beteg szorul kórházi kezelésre, közülük ketten bordatörést és mellkasi zúzódást szenvedtek, egy pácienst combnyaktöréssel kezelnek orvosaik a Szent György Kórházban

– tájékoztatott a kórház.

A turistabusz Horvátországban nyaraló magyar turistákat hozott haza. A Telex úgy tudja, hogy az utasok nagy része székesfehérvári és budapesti.

Mihádák Zoltán / MTI

Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek azt mondta:

a busz átszakította a szalagkorlátot és az autópálya felüljárója hídpillérének ütközött.

A buszon 56-an utaztak, a székesfehérvári hivatásos és a sárszentmihályi önkéntes tűzoltók a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett két irányból, a jármű eleje és hátulja felől kezdték meg az utasok kimentését. A mentésről ebben a cikkünkben láthatnak egy videót.

A tűzoltóknak több ülést, valamint a mennyezetre felfüggesztetett monitorokat is el kellett távolítaniuk, hogy hozzáférjenek a sérültekhez. Tizennégy utast a tűzoltók mentettek ki, a többiek saját erejükből hagyták el a buszt. Az M1 déli híradójában arról számoltak be, hogy a buszon „javarészt” budapestiek utaztak, és „mindenki” aludt a balesetet megelőző pillanatokban.

A rendőrség tájékoztatása szerint a baleset miatt lezárták a sztráda főváros felé oldalát. A 70-es km-nél a járműveket a csomópontban kiterelik. Aki teheti, már Polgárdinál, a 80-as km csomópontban hagyja el a pályát. Az ellenkező oldalon a nézelődés miatt torlódik a forgalom – írja az utinform.hu.

A rendőrség oldalán vasárnap fél egykor azt írták, hogy a helyszíni szemlét követően megkezdték az árokba borult autóbusz kiemelését.

Négy óra után nem sokkal az Útinformon arról tájékoztattak, hogy délután ért véget a helyszínelés a buszbaleset után. A forgalom megindult, de továbbra is jelentős a torlódás a térségben.

Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester bejegyzésében arról ír, hogy a buszbaleset sérültjeit a Szent György Kórházba szállították. A polgármester hozzátette, hogy

az önkormányzat minden tőle telhető segítséget felajánlott, ha szükséges, akkor szállást is biztosítunk a kórházi kezelést nem igénylő túlélők számára. Székesfehérvár minden polgára nevében őszinte részvétemet nyilvánítom az elhunytak hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánok!

Orbán Viktor Facebook-oldalán üzent a balesetet követően. A miniszterelnök azt írta:

Őszinte részvétem a buszbalesetben elhunyt áldozatok családjainak, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánok. Vigyázzunk egymásra az utakon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik