Farkas Norbert / 24.hu
Belföld

Visszalépett a korábban antiszemita kijelentéseket tevő jobbikos jelölt Borsodban az MSZP-s javára

Visszalép az előválasztástól a szerencsi körzetben Bíró László, a jobbikos politikus erről saját Facebook-oldalán számolt be.

Bíró azt írta:

Meghoztam életem egyik legnehezebb és legfontosabb döntését. Mert nem Bíró László az első, hanem a nemzet. A nemzet érdeke pedig azt kívánja, hogy az előválasztáson az a jelölt nyerjen, aki a legalkalmasabb a Fidesz legyőzésére. Mondhatnám, hogy én vagyok ez a személy. De tudom, hogy van nálam alkalmasabb. Ismerem őt jól, hisz – ahogy én, úgy ő is – aktív alakítója a borsodi közéletnek, és bár más pártban politizálunk, mégis egy oldalon állunk. Egy szabad és demokratikus Magyarország oldalán. Ezért az országért pedig igenis érdemes áldozatot hozni.

Bíró az MSZP-P jelöltje, Jézsó Gábor javára lépett vissza. Az MSZP azt írja a teológus Jézsóról: jelöltjük már 2014 óta dolgozik a térség fejlődéséért önkormányzati képviselőként, valamint polgári búcsúztatásokat végez a 6-os számú választókerület mind a 42 településén, Tiszaújvárostól Taktaközön át, Szikszóig és Tokajig, a környező településeket és falvakat is beleértve. Helyiként tisztában van azzal, hogy Tiszaújvárost kivéve, több településre is jellemző a megfelelő egészségügyi ellátás és a tisztességes megélhetést biztosító munkahelyek hiánya, ami miatt az emberek elvesztették jövőbe vetett hitüket. Fontos feladatnak tekinti a települések szociális és egészségügyi ellátórendszerének bővítését, valamint a közösségi közlekedés fejlesztését.

Tavaly októberben időközi választást tartottak a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú egyéni választókerületében. A választást Koncz Zsófia, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte. Bíró László összellenzéki jelölt kevesebb mint kétezer szavazattal maradt le a nyertes mögött.

A jobbikos politikusnak korábban rasszista és antiszemita megnyilvánulásai voltak, Budapestet például judapestnek nevezte, a Magyar Nemzet cikke szerint azt is szóvá tette, hogy a környékbeli wellness szállodák vendégei között sok a zsidó. Bíró tavaly bocsánatot kért vállalhatatlan kijelentései miatt.

Ajánlott videó