Belföld koronavírus

Budapesten a legmagasabb, Borsodban a legalacsonyabb a védettséggel rendelkezők aránya

Hosszas munka után sikerült megszereznie Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek a védettségi igazolványok települési adatait a Fővárosi Kormányhivataltól, amely az igazolványok postázását végzi. Az erről szóló Facebook-posztban a politikus azt írta, hogy augusztusig országosan 6 560 942 darab védettségi igazolványt postáztak ki, amelyet nem csak a koronavírus ellen beoltottak, hanem azok is megkapnak, akik igazoltan felgyógyultak a betegségből.

A megyei/fővárosi bontásban Budapesten a legmagasabb az igazolvánnyal rendelkezők aránya (78,4 százalék), Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig a legalacsonyabb (54,9 százalék). Győr-Moson-Sopron és Vas megyében mértek még 70 százalék körüli arányt, és 13 olyan megye van, ahol az arány legalább 60 százalékos. Ennél alacsonyabb értéket Borsodon kívül Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében mértek.

A járások szerinti bontásban a Győri, a Budakeszi, a Dunakeszi és a Szombathelyi járásban a legmagasabb az igazolvánnyal rendelkezők aránya (75 százalék), ennél egy-két százalékponttal alacsonyabb a Székesfehérvári, Gárdonyi, Veszprémi és Szegedi járásban.

A legalacsonyabb az arány a Kunhegyesi járásban, mindössze 40 százalék, 41 százalék a Mezőcsáti és Ózdi járásban, és 47 százalék a Hajdúhadházi és Csengeri járásban. A legmagasabb és legalacsonyabb arányokkal rendelkező járások között 35 százalék a különbség – olvasható a bejegyzésben. Budapesti kerületi adatokat nem kapott Szél Bernadett.

Települési szinten a legmagasabb arányok a 100 százalékot is meghaladják, ami azt jelenti, 2021 januárja óta nőtt a település lakossága. 100 százalék körüli értéket mutat a Pest megyei Ipolytölgyes, a somogyi Nemeskisfalud és a szintén Pest megyei Márianosztra,

olvasható a bejegyzésben, de 94-95 százalékos a védettséggel rendelkezők aránya Győr-Moson-Sopron megyei Pásztoriban és a nógrádi Szuhán is. A megyei jogú városok közt a legmagasabb arányokkal Veszprém városa (79 százalék), Székesfehérvár (79 százalék) és Győr (78 százalék) rendelkezik, őket követi szorosan Szombathely, Szeged és Kaposvár.

A városok között 82 százalékos a védettségivel rendelkezők aránya Zamárdiban, 80 százalék Tokajban és 79 százalék Gödön. A falvak között az első helyeken a már említett Ipolytölgyes, Nemeskisfalud és Márianosztra állnak. Az arányokat tekintve a főváros 78 százaléka mellett a megyei jogú városok lakóinak 72 százaléka, a városok lakóinak 64 százaléka, a községek lakosainak 57 százaléka rendelkezik védettségi igazolvánnyal – írta az adatok alapján Szél Bernadett, aki a következőkre is felhívta a figyelmet:

Az adatok kijózanítóak: a 78 százalékos budapesti aránnyal szemben Szabolcsban, Jász-Nagykun-Szolnok megyében és Borsodban 55 százalék körüli a védettségivel rendelkezők aránya, a legrosszabb helyzetű járásokban 40 százalék körüli, a legkiszolgáltatottabb borsodi, somogyi és szabolcsi falvakban pedig még a 30 százalékot sem éri el.

A politikus eredetileg az Emberi Erőforrások Minisztériumától szerette volna kikérni az oltottak települési szintű adatait, de a tárca azt válaszolta, hogy nem vezet erről nyilvántartást, az oltásregisztrációs oldalt üzemeltető Miniszterelnöki Kabinetiroda pedig azt írta, hogy nincsenek a regisztráltak lakhelyére vonatkozó adataik és nem is kötelesek ilyen „új minőségű” adatokat előállítani.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik