Belföld koronavírus

Már a parlagfűtől is folyhat az orra, nem csak a Covidtól

Időkép.hu
Időkép.hu
A Nyugat- és Dél-Dunántúlon már közepes a parlagfű pollenszórása. Elő az orrszprével!

Ha ön vasi, zalai, somogyi, baranyai vagy tolnai, és e cikk olvasásakor is folyik az orra, annak több oka lehet. Sajnos Covid-fertőzés, valami más, mostanság terjedő légúti megbetegedés avagy kurta cikkünk témája, a parlagfű pollenje.

Az Időkép pollentérképe szerint ugyanis elkezdődött a – rossz esetben két hónapig nyúló – parlagfűszezon Magyarországon.

A térkép alapján elmondható, a parlagfű pollenkoncentrációja országos átlagban már elérte a közepes szintet, az ÁNTSZ zalaegerszegi és pécsi mérőállomásán már mindenképp e szinten mozog. Tehát a Nyugat- és Dél-Dunántúlon a legrosszabb a helyzet. A száraz meleg idő kedvezni fog a növény virágzásának, így a helyzet romlani fog.

Kapcsolódó
A szokásosnál is cudarabb évük lesz a pollenallergiásoknak
Ráadásul mivel a parlagfű irtása nem megszervezett, sok jóra nem lehet számítani.

A különböző gyógyszerek, szemcseppek és orrszprék mellett érdemes pár praktikát is bevetni, pl. naponta hajat mosni (beleragad a pollen), sűrűn cserélni az ágyneműt (beleragad a pollen), csak hajnalban, kora reggel szellőztetni (kisebb a pollenszórás, mint nappal vagy este) és a ruháinkat is sűrűn mosni (igen, beleragad a pollen).

Legyünk azért résen, pláne, ha korábban nem voltak pollenallergiás tüneteink: a Covid-19 delta variánsa is képes allergiaszerű tüneteket produkálni.

Az ÁNTSZ pollenjelentése kitér arra is, hogy:

A csalánfélék virágporának mennyisége többfelé magas, a parlagfűé pedig közepes szintet érhet el. Az útifű, a pázsitfűfélék, a libatopfélék, az üröm és a lórom virágporának mennyisége többnyire alacsony szinten lehet jelen. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé magas szintet érhet el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik