Belföld

Az ÁSZ-elnök szerint akár nullaszázalékos is lehetne az szja

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu
Domokos László úgy véli, egyáltalán nem kellene adóztatni (büntetni) azt, aki dolgozik.

A Magyar Nemzetben jelent meg az interjú, amit a Mediaworks Hírcentrumának adott az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke, aki  nagyon fontosnak célnak nevezi, hogy előbb-utóbb nullaszázalékos legyen a személyi jövedelemadó.

Domokos László szerint néhány éve akadályt jelentett, hogy a munkaadók magasnak érezték a közterheket, a munkavállalók zsebbe kérték a pénzüket, hogy ne kelljen járulékot, adót fizetniük. Akkor olyan feketéző gazdaság alakult ki, amelyben a valós teljesítményt sem lehetett kimutatni. A helyzet mára megváltozott.

A többéves bérmegállapodás alapján járulékcsökkentés indult el. A korábbi mintegy 25 százalékos feketegazdaság 6-7 százalékra csökkent.

Csoda történt

Akkor, amikor a kormányzat csökkentette az ilyen céges befizetés, a szociális hozzájárulási adó mértékét, és mégsem jutott kevesebb pénzhez, talán – mondhatjuk úgy – a világ csodája történt meg, hiszen nem csupán legalizálódtak, de emelkedtek is a bérek, miközben a magyar gazdaság nem bővült ilyen arányban. Ez úgy történhetett, hogy a hozzáadott érték összességében nem nőtt ugyan, de a bérekben jelentős emelkedés történt, így az állam több személyi jövedelemadóhoz és többletjárulékhoz jutott úgy is, hogy csökkentek az elvonási kulcsok.

Az ÁSZ elnöke szerint a személyi jövedelemadót (szja)sokszor érzik  büntetésként az emberek, neki pedig az a meggyőződése, hogy

az ember annyira értékes, hogy egyáltalán nem kellene adóztatni, azaz büntetni azért, mert dolgozik.

A nyugdíj, a betegségek és tragédiák anyagi túlélése miatt fontos a járulékok fizetése, de az nem teher, hanem megelőlegezett kiadás a személyes biztonsághoz, ám az adókat, amennyire csak lehet, vissza kell venni.

A kormányzat elkezdte a folyamatot, Domokos László pedig úgy látja,

az a jó adóvita, amely arra világít rá, miként tudjuk a nullaszázalékos személyi jövedelemadót megközelíteni minél gyorsabban.

Szerinte javaslata nem drasztikus, a gazdaságpolitika sikerének titka ugyanis a foglalkoztatáspolitika.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik