Belföld

Titok, hány katona őrzi a magyar-szerb határt

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI
A magyar határvédelem kritikájának beillő osztrák erősítés miatt kérdezték a honvédelmi minisztert.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője a déli határvédelemről azért kérdezte a honvédelmi minisztert, mert Ausztria a minap jelezte, az egyre nagyobb migrációs nyomás miatt megerősíti a magyarországi határszakasz védelmét. Először mintegy 400 katonát küldenek, de Klaudia Tanner védelmi miniszter elképzelhetőnek tartotta akár 2000 katona bevetését is.

Az ellenzéki politikus arra várt választ, hogy

  • a magyar-szerb határon hány ember teljesít szolgálatot,
  • történt-e létszámváltozás az utóbbi időszakban,
  • tervezik-e a szolgálatot teljesítők létszámának változtatását?

A honvédelmi miniszter Szabó Tímea írásbeli választ igénylő kérdésére csak annyit árult el, hogy a Magyar Honvédség a határvédelmi feladatokban – a Belügyminisztérium koordinációja mellett – támogató erőként vesz részt. A katonák létszámát mindig a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság igényei határozzák meg.

A katonák létszámára vonatkozó konkrét kérdésre Benkő Tibor azért nem válaszolt, mert az honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekek miatt nem nyilvános adat. Előzőleg a Népszava arról írt, hogy a magyar határvédelemmel Ausztria azért elégedetlen, mert a belügyi statisztikák szerint tavalyhoz képest kétszeresére nőtt az osztrák határig eljutó menekültek, migránsok száma és a legtöbben a Magyarországgal határos Burgenlandban kerültek rendőrkézre, vagyis a déli magyar határzár visszatartó ereje kétséges.

A magyar rendőrség szerint viszont nemcsak a határkerítéssel védett szakaszról, hanem több irányból érkeznek a határátlépők, egyre többen. Míg 2020 első félévében átlagosan naponta 80, idén már 250 illegális határátlépés, kísérlet történt. Elismerték azt is, hogy viszonylag sokan haladnak át hazánk területén, a mélységi ellenőrzésekre válaszul az embercsempészek egyre gyakrabban az alsóbbrendű útvonalakat használják Ausztria felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik