Belföld

Sertéspestises vaddisznótetemet találtak Bicskénél

MTI/EPA/Ronald Wittek
MTI/EPA/Ronald Wittek

Afrikai sertéspestistől fertőzött vaddisznó tetemére bukkantak Bicske közelében – írta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) keddi közleményében. A hivatal közölte, az esetről az országos főállatorvos tájékoztatta az Európai Bizottságot, és értesíti az érintett partnerországokat is. Az új eset a betegség vaddisznók közti természetes terjedésének következménye lehet. A legfontosabb feladatként továbbra is a házisertés-állományok megvédését jelölték meg.

A fertőzött vaddisznótetem Fejér megye korábban már fertőzötté nyilvánított területének Komárom-Esztergom megyéhez közeli szélén került elő. A Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport augusztusi ülésén vizsgálja, hogy szükség van-e a Fejér megyében korábban megállapított fertőzött és magas kockázatú területek bővítésére.

A közleményben kiemelik, hogy az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes.

A megbetegedett állományok leölése ugyanakkor jelentékeny gazdasági károkhoz vezet, ezért tartják fontosnak a járvány házi sertésekre történő átterjedésének megakadályozását.

A vírust – mint írják – a kirándulók is továbbterjeszthetik, ezért arra is felhívták a figyelmet, hogy a túrázók ne hagyjanak élelmiszerhulladékot az erdőkben, valamint a cipőket, bakancsokat alaposan tisztítsák, lehetőség szerint mossák le a kirándulást követően.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik