Belföld

A rendőrséghez fordult az 1,2 milliárdos, lerohadt fürdő miatt a siófoki polgármester

Hivatalból a rendőrségnek is megküldte a siófoki Galerius fürdő üzemeltetésével kapcsolatos belső vizsgálat eredményét Lengyel Róbert, a város polgármestere, aki szerint jelentés alapján több bűncselekmény gyanúja is felmerült – írta meg a Népszava.

A létesítményt 2006-ban az akkor fideszes városvezetés, mint Siófok új, turistacsalogató látványosságát avatta fel, ám alig másfél évtized alatt az épület olyannyira leromlott, hogy a belső fürdőteret már nem is lehet használni. Lengyel Róbert, a balatoni város ellenzéki, a Becsülettel Siófokért Egyesület színeiben megválasztott polgármestere szerint az 1,2 milliárd forintért megépített épület „rothad, pállik, roskad, rozsdásodik: ez megint sokba fog kerülni a siófokiaknak”. A jelenlegi városvezetés által felkért szakértői vélemények szerint az épület szellőzési rendszerének terve és kivitelezése sem felelt meg az előírásoknak, a megfelelő szellőzés híján a gépészti berendezéseket a vegyi anyagokkal terhelt, páradús levegő kikezdte, vagy már teljesen tönkre is tette. A polgármester korábban arról beszélt, hogy a kivitelezők például a családi házakhoz alkalmas szigetelőanyagot használtak.

Kapcsolódó

Lengyel Róbert szerint a fürdő jelenlegi üzemeltetője, az önkormányzati tulajdonban lévő Balaton-Parti Kft. új igazgatója, Várkonyi Csaba írásban tájékoztatta a létesítmény korábbi működtetésével kapcsolatos jogsértések gyanújáról, majd a polgármester ezután belső vizsgálatot rendelt el az ügyben, melyet Siófok alpolgármestere, Molnár Anita vezetett. „Az elkészült jelentés alapján a vélelmezett jogsértések egy része viszonylag friss, mindenképp elévülései időn belüli, s mivel nem zárható ki bűncselekmény gyanúja, ezért hivatalból elküldtem a rendőrségnek a teljes dokumentációt. Innentől a nyomozó hatóság jogköre, hogy eldöntse, indít-e nyomozást az ügyben” – fogalmazott Lengyel Róbert.

A Népszava korábban megkereste Siófok 2014 előtt húsz évig regnáló, fideszes polgármesterét, Balázs Árpádot, aki nem válaszolt a fürdővel kapcsolatos kérdéseikre. A kivitelező Strabag érdeklődésükre közölte, a 2006-ban átadott projektet a szerződésben foglaltak szerint teljesítették, ahogyan a felmerült garanciális igényeket is a garancia időszaka alatt, az átadás óta eltelt 15 év üzemeltetési gyakorlatot és annak körülményeit pedig nem ismerik. A fürdő május közepétől ugyan a hétvégékre kinyitott, ám június végén műszaki problémák és balesetveszély miatt előreláthatóan egy évre bezárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik